Русия ще продължи да помага на Сърбия да защитава националните

...
Русия ще продължи да помага на Сърбия да защитава националните
Коментари Харесай

Мария Захарова: Русия ще продължи да помага на Сърбия в Косово

Русия ще продължи да оказва помощ на Сърбия да пази националните си ползи във връзка със обстановката в Косово, разяснява през днешния ден говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова, представена от ТАСС.

" Ще продължим да оказваме помощ на Белград да пази законните си национални ползи във връзка с Косово въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която остава в действие без никакви изключения и дава действителен късмет за разработване на уравновесено, заслужено решение на косовския проблем в сходство с интернационално право ", акцентира тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Захарова съобщи, че Русия е разтревожена от новото изостряне на напрежението в Косово и следи обстановката там " безусловно непрекъснато, изключително след поредност от провокации, които със единодушието на Съединени американски щати и Европейския съюз " са подхванали управляващите в Прищин.

Захарова означи, че изострянето на напрежението в Косово се дължи на косовските водачи отпред с премиера Албин Курти и " техните западни опекуни, измежду които явно господства Вашингтон ".

Захарова е безапелационна, че е налице следващ " пронизителен неуспех на посредничеството на Европейски Съюз в буксуващия разговор сред Белград и Прищина ".

" Последните илюзии за способността на Европейски Съюз да вразуми водачите на косовските албанци, които намерено отхвърлят всевъзможни препоръки и в действителност диктуват своите правила на другите, се разсейват, " сподели говорителката на съветското външно министерство.

През уикенда косовските сърби издигнаха барикади в Северно Косово поради ареста на някогашен косовски служител на реда, упрекнат, че е взел участие в организирането и нападението против полицията преди няколко дни в Северно Косово.

Миналата седмица напрежението в Северно Косово ескалира, когато имаше произшествия обиколката на представители на централната изборна комисия в региона по отношение на идни локални избори.

В обитаемоте най-вече с етнически сърби общини в Северно Косово кметовете, локалните съдии и към 600 служители на реда подадоха оставки предишния месец в символ на митинг против решението на косовското държавно управление да размени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отсрочи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите към момента не са се върнали на постовете си в косовските институции.

Това наложи насрочването на предварителни локални избори там на 18 декември, които обаче президентката на Косово Вьоса Османи отсрочи за 23 април поради ескалацията на напрежението. Значителна част от косовските сърби се опълчва на тези избори.

Около 50 000 етнически сърби, живеещи в Северно Косово, отхвърлят да признаят косовските управляващи и не престават да се считат за част от Сърбия. Косово е прието за самостоятелна страна от към 110 страни, само че не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР