Русия ще поднови участието си в споразумението за износ на

...
Русия ще поднови участието си в споразумението за износ на
Коментари Харесай

Русия възобновява участието си в износа на зърно през Черно море

Русия ще възобнови присъединяване си в съглашението за експорт на зърно през Черно море, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция, като се позоваха на съветското министерство на защитата.

В изказване на съветското МО се споделя, че с помощта на Организация на обединените нации и Турция са получени писмени гаранции от Киев, че няма да употребява " зърнения кулоар " за водене на бойни дейности.

Русия приключи присъединяване си в договорката този уикенд и съобщи, че не може да подсигурява сигурността на цивилните кораби, прекосяващи Черно море, поради украинската офанзива против съветския Черноморски флот в Севастопол.

" Руската позиция бе доведена до знанието на генералния секретар на Организация на обединените нации и Антониу Гутериш и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Благодарение на Организация на обединените нации и Турция бяха получени нужните писмени гаранции от страна на Украйна, че няма да употребява филантропичния кулоар и украинските пристанища, избрани за експорт на селскостопанска продукция, за водене на бойни дейности срешу РФ. Те са предадени в Съвместния координационен център на 1 ноември 2022 година По-специално, украинската страна публично увери, че " морският филантропичен кулоар ще се употребява единствено в сходство с " Черноморската самодейност ", " се акцентира в изказването на съветското МО.

" Руската федерация счита, че гаранциите, получени към този миг, наподобява са задоволителни и възобновява използването на съглашението ", се споделя в изказване на министерството на защитата.

Възобновява се действието на " зърнената договорка ", съобщи през днешния ден и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от турските медии и международните организации.

Ердоган уточни, че съветският министър на защитата Сергей Шойгу е споделил на турския си сътрудник Хулуси Акар, че съглашението за износа на зърно от украински пристанища ще бъде обновено, оповестява Ройтерс.

Турският президент сподели, че действието на съглашението се възобновява от 12:00 ч. през днешния ден, осведоми телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган заяви още, че през днешния ден възнамерява да беседва с украинския президент Володимир Зеленски.

Вчера турският водач беседва с съветския си сътрудник Владимир Путин.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР