Русия разкритикува решението на арбитражен съд в Холандия, който я

...
Русия разкритикува решението на арбитражен съд в Холандия, който я
Коментари Харесай

Русия отхвърли решението на арбитражен съд в Холандия

Русия разкритикува решението на трибунал в Холандия, който я осъди да заплати 5,4 милиона евро обезщетение за задържането на кораба на Грийнпийс "Арктик сънрайз ", съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

След три години правосъдни процедури Постоянният трибунал осъди Русия да заплати отплата за това, че през 2013 година е задържала кораба "Арктик сънрайз " с холандски байрак след акция на природозащитната организация против петролна платформа на съветската компания "Газпром " в Баренцово море. "Случаят с "Арктик сънрайз " не попада под юрисдикцията на интернационалния арбитражен съд " в Хага, се споделя в изказване на съветското външно министерство. То счита, че съдът "е пренебрегнал метода, по който страните реагират на безотговорни дейности по море ".

"Това решение предизвиква противозаконните действия в икономическите зони на страните ", показва страдание съветското дипломатическо ведомство. Платформата, против която е работила "Грийнпийс ", се намира в специфичната икономическа зона на Русия. "Арктик сънрайз " беше "пряка опасност за сигурността на платформата ", съобщи съветското външно министерство. То не посочи дали Русия ще заплати компенсацията. Според оповестеното на 10 юли решение Москва би трябвало да заплати разноските по ремонта на кораба, изплатените гаранции за освобождение на членовете на екипажа и нанесените морални вреди от арестуването им.

Съдебната процедура бе задействана от Холандия, откакто съветските сили арестуваха 30-те души екипаж на "Арктик сънрайз ", след които 26 чужденци, поради акцията на "Грийнпийс ". Активистите бяха упрекнати в пиратство, а след това - в безчинство. Те стачкуваха против извличането на нефт и газ от екологично деликатния регион на Арктика. В последна сметка деятелите бяха помилвани и освободени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР