Русия разкритикува колониалната тактика на Запада за оказване на натиск

...
Русия разкритикува колониалната тактика на Запада за оказване на натиск
Коментари Харесай

Лавров разкритикува колониалната тактика на Запада при обиколката си в Африка

Русия разкритикува " колониалната тактичност " на Запада за оказване на " напън върху разрастващите се континенти ", приветствайки " уравновесената позиция " на Ангола, която от дълго време се въздържа от наказание на Москва след началото на съветската инвазия в Украйна, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Русия прави оценка уравновесената позиция на Ангола в Организация на обединените нации ",

сподели пред публицисти съветският външен министър Сергей Лавров след среща през вчерашния ден в Луанда с анголския си сътрудник Тете Антониу и президента Жоау Лоуренсу.

Няколко африкански страни се въздържаха през март 2022 година

по време на гласуването на резолюция на Организация на обединените нации, изискваща " Русия неотложно да спре да употребява мощ против Украйна ". Ангола гласоподава за първи път през октомври за наказание на Москва.

Осъждайки " противозаконния напън на Съединени американски щати и техните съдружници " ,

ръководителят на съветската дипломация добави, че " Западът употребява същата колониална тактичност, както в предишното, с цел да експлоатира разрастващите се континенти ".

" Искам да кажа, че организирахме обширен диалог с президента .

Обсъдихме в детайли нашите двустранни връзки. Изразяваме общо твърдо предпочитание за развиването им във всички области и ще го вършим, макар противозаконния напън от страна на Съединени американски щати и техните съдружници. В частност, като най-непосредствена задача ще подготвим съвещанието на междуправителствените комисии за икономическо съдействие ", сподели Лавров, представен от ТАСС.

" Много говорихме за настоящето състояние по света ,

на първо място в подтекста на курса на Запада за потребление на Украйна за втълпяване на теорията и практиката на нацизма и за водене на хибридна война против нашата страна ", добави министърът.

" Обменихме оценки, които се основават на контактите ни с всички страни и удостоверяват невиждания напън на Запада

върху разрастващите се страни от Азия, Африка и Латинска Америка ", сподели Лавров и добави:

" По създание, както неведнъж е подчертавал президентът (на Русия Владимир) Путин, Западът ползва същите колониални способи ,

с които експлоатираше разрастващите се континенти, и до които и в този момент продължава да прибягва, с цел да ограбва други страни и да употребява запаси от световно значение в личен интерес ".

По думите на Лавров, " Западът с дейностите си е потвърдил, че всички тези полезности, механизми на глобализацията ,

които самичък създаваше и разпространяваше, в това число неприкосновеността на частната благосъстоятелност, добросъвестната конкуренция, презумпцията за непорочност, той във всеки един миг може да потъпче по този начин, както и във всеки един миг може да съобщи своите съдружници, което се потвърждава от не толкоз далечни събития в Афганистан, Ирак и в хода на по този начин наречената " Арабска пролет ".

Бивше марксистко освободително придвижване ,

обичайно ръководещата партия на Ангола - Народното придвижване за избавление на Ангола (МПЛА) поддържа исторически връзки с Русия, макар че страната след това ускори връзките си със Съединени американски щати.

Африка още веднъж се трансформира в терен за съревнование за политическо и икономическо въздействие, изключително след началото на спора в Украйна преди близо година, показва Агенция Франс Прес.

Лавров посещава континента за повторно в границите на шест месеца .

Преди да пристигна в Ангола, той беше в Южна Африка и Есватини. Пътуването му съответствува с африканска обиколка на министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън. Китайският външен министър Цин Ган посети също Етиопия, Габон, Ангола, Бенин и Египет този месец.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова сподели, че моментът на обиколката

на американския министър на финансите Джанет Йелън в Африка не е инцидентен, откакто тя отиде на посещаване в Южна Африка незабавно след визитата там на Лавров.

Коментарите на Захарова бяха в отговор на рецензията на писателя Анатолий Несмиян ,

който сподели, че една от спирките от африканската обиколка на Лавров - кралство Есватини е едвам на 154-то място по брой на популацията в света.

Говорителката посъветва сходни критици да се замислят " инцидентно ли по следите на Лавров в Африка на посещаване в страните от района се насочва американския финансов министър Джанет Йелън ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР