Русия призна, че силите ѝ са напуснали стратегическото украинско село

...
Русия призна, че силите ѝ са напуснали стратегическото украинско село
Коментари Харесай

Русия призна загубата на Роботино. Била се изтеглила... тактически

Русия призна, че силите ѝ са напуснали стратегическото украинско село Роботино, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Това става повече от седмица, откакто Киев разгласи, че си е върнал селището.

Евгений Балицки, началник на проруската администрация в Запорожка област, сподели в телевизионно изявление, че съветската войска се е изтеглила по „ тактически “ съображения.

" Руската войска напусна - тактически напусна - това населено място, тъй като да се остава на гола земя, в случай че няма метод да се окопаеш изцяло, е лишено от всевъзможен смисъл. Затова съветската войска се изтегли към хълмовете ", уточни той, представен от новинарския портал РБК.

Русия до момента не признаваше загубата на Роботино, чието завладяване беше оповестено от Украйна на 28 август. Във всекидневната си сводка за бойните дейности от през вчерашния ден съветското министерство на защитата даже съобщи, че силите му са отблъснали две украински набези в региона.

Повече от 18 месеца след съветското навлизане Украйна споделя, че напредва и че е постигнала пробив в първата отбранителна линия на Русия на няколко места по фронтовата линия, макар многократните изказвания на Mосква, че почналото преди три месеца украинско контранастъпление е неуспех, отбелязва Ройтерс.

Село Роботино се определяше като на най-голямата спънка при напредването на украинските сили към Токмак, който пък е най-големият град по пътя към Мелитопол. Неговото избавление би прекъснало сухоземния мост сред Русия и Крим и би разделило окупационните войски на Москва на две.
През нощта Русия удари Киев и Исмаил
Руски безпилотен аероплан е нанесъл удар по украински пристанищни уреди в региона на Измаил на река Дунав, при което е умрял един човек, оповестява локалният губернатор.

Пристанищната и селскостопанската инфраструктура са били развалени при нощната офанзива, споделя Олех Кипер, губернатор на Одески район.

Русия подложи и Киев на ракетно нахлуване в ранните часове на днешния ден, само че украинската противовъздушна защита смъкна всички изстреляни ракети, преди да доближат задачата си, написа в „ Телеграм “ военната администрация на столицата.

По думите на очевидци пред Ройтерс, в Киев към 05:50 ч. проехтели няколко гърмежа, звучащи сходно на пукотевица от системите за Противовъздушна отбрана, към този момент няма данни за жертви и опустошения. В същия миг в цяла Украйна е била оповестена въздушна паника, анулирана към час по-късно.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР