Русия предяви искания към САЩ и НАТО да върнат историческия

...
Русия предяви искания към САЩ и НАТО да върнат историческия
Коментари Харесай

Проф. Румен Кънчев за Фрог: Не мисля, че Путин ще тръгне на война, дипломацията и диалогът не убиват никого!

Русия предяви претенции към Съединени американски щати и НАТО да върнат историческия развой в точката на май 1997. Но Кремъл не споделя нищо по въпроса какви компоримиси Русия е подготвена да направи. Очаквам президентът Путин да изтегли групировката, дислоцирана по границата с Украйна. Дипломацията, разговорът и договарянията не убиват никого, за разлика от военния инструмент. Не мисля, че съветското политическо управление би тръгнало на война при по този начин основаната през днешния ден обстановка. Това декларира за Фрог нюз проф. Румен Кънчев.

Румен Кънчев е професор по доктрина на интернационалните връзки и геополитика. Преподава: “Геополитика и геополитически анализ”; “Управление на интернационалните рецесии и конфликти”; “Теория на Международните отношения”; Увод в Съвременната стратегия”, “Стратегическата непоклатимост при започване на 21 век” и други

- Професор Кънчев, в какъв стадий се намира през днешния ден спорът Украйна – Русия?

- Съединени американски щати взеха решение да изнесат казуса “Украина – РФ” в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Защо? Защото се основава неправилна визия за това, което Русия цели, като дислоцира през ноември 2021 година 41-а войска на Южния боен окръг наоколо до границата с Украйна. Според оценката на министъра на защитата на Съединени американски щати Остин към сегашния стадий Кремъл разполага с всичко належащо за широкомащабна инвазия в Украйна: впечатляващо число сухопътни и танкови сили; военноморски флот, който съгласно оценки на западните стратегически центрове, превъзхожда украинския флот в съответствие 4:1; респектираща авиация, включваща най-новите съветски леки бомбардировачи СУ–34, против които украинската войска има на първо място алегорична отбрана, употребявайки съветските Противовъздушна отбрана комплекси (С-300) от 70-е години на предишния век, заради непригодността им да противодействат на това ново потомство изтребител-бомбардировачи. Руското командване в зоната е развърнало нужната военна инфраструктура, с която организира интензивно радиоразузнаване, организира кибероперации и интервенции по обработка на общестевното мнение на популацията в Донецк и Луганск и други Ако изследваме структурата на по този начин развърнатата формация, не е мъчно да стигнем до извода, че става дума безспорно за офанзивна формация. Няма създаване на отбранителни линии, няма противотанкови средства и прочие Нещо повече, с най-новите си леки бомбардировачи СУ–34, модерните си Противовъздушна отбрана системи С – 400, средствата си за радиоборба и прочие, руснаците евентуално ще се опитат да реализират цялостен надзор на въздушното пространство, откъдето също ще нанасят удари при един вероятен спор.

Накрая, съгласно оценки на Центъра за стартегически проучвания във Вашингтон, “ако мирните проговори се провалят, една ескалация сред НАТО и Русия ще се разшири надалеч зад границите на Източна Европа и евентуално ще включи реципрочни отговори с световен характер”.

- Каква съгласно Вас е задачата на вкарването на казуса в Организация на обединените нации?

- Съединени американски щати и Западните демокрации работят в сходство с нормите на интернационалното право и логиката на интернационалните отоншения. Според тях, когато е налице подобен тежък спор е належащо обстановката да бъде разисквана в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Всъщност Секретен сътрудник на Организация на обединените нации и самата Организация на Организация на обединените нации са структури, чиято основна цел е точно такава: да изследват сходни рецесии и да търсят решението им със средствата на дипломацията и разговора. Предполагам, че Съединени американски щати след Съвета за сигурност ще изискат обстановката да бъде разисквана и в по-широк формат, на съвещание на Организация на обединените нации. Целта е членовете на Организация на обединените нации да бъдат осведомени в дейтайли с казуса Украйна – Русия и по-точно с желанията на Руска федерация, защото през днешния ден те не са изцяло ясни. От една страна, Кремъл приказва за стоп на разширението на НАТО и неприемане на Украйна и Грузия за членове на Алианса, въпреки това пък декларира, че би трябвало да бъде пренебрегнато историческото и политическото развиване след 1997 и системата за сигурност на Европа да се върне с 25 години обратно, т.е. в 1997 година. Иначе казано, съгласно Кремъл би трябвало да бъде пренебрегната историята от първите 30 години след Студената война и на нейно място да бъде основана друга история и друга архитектура за сигурност. Всъщност това е основната цел на Кремъл, съветското политическо управление не се концентрира толкоз върху развиването на съветската стопанска система, просвета, нововъведения, промишленост и обучение, които слагат страната на 12 място в света по размера на нейния годишен брутен народен артикул, колкото върху развиването на армията и разширението на територията на Русия.

- Съединени американски щати и НАТО дадоха своите отговори на предложенията на РФ за взаимни диалози на РФ със Съединени американски щати и НАТО. Какво следва от тези документи? Как да ги разчетем?

- Отговорът на Съединени американски щати предлага тактика на деескалация на спора, като приканва към разговор и дипломатически метод към въпросите, които тормозят Русия. В американския отговор на документа от 14 декември 2021 година виждаме следните няколко съществени оферти. Преди всичко в аспект на двустранните връзки американците оферират да бъде възобновен и итензифициран разговорът по стратегическата непоклатимост. Този проблем бе подложен, както знаем, още на срещата Байдън – Путин на 16 юни предходната година в Женева. Мисля, че това е извънредно значимо, защото след 2006 г и двете страни създадоха и вкараха на въоръжение коренно нови системи оръжия, които са отвън уравнението за стратегическа непоклатимост. Освен това след 4 години изтича удължението на контракта за надзор върху стратегическите нуклеарни системи с световен обсег, прочут като Нов старт, който бе продължен при започване на 2021 година, само че повторно не може да бъде удължаван. Договорът преглежда стратегическите нуклеарни сили на двете старни в това число техните атомни подводни флотилии, стратегическите им бомбардировачи и земно основаните междуконтинентални балистични ракети. Този детайл е с изключителна значимост не просто за Русия и Съединени американски щати, а въобще за мира на планетата, защото все пак през днешния ден Русия и Съединени американски щати към момента имат към 90% от стратегическите нуклеарни сили на планетата и в този смисъл мирът на земята във висока степен зависи на първо място от тези две страни.

От друга страна, Съединени американски щати и НАТО оферират да бъде възобновен разговорът във формата на Съвета НАТО – Русия. И най-после, Съединени американски щати оферират още една линия за разговор – Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Мисля, че на тези конгреси и в тези структури Кремъл би могъл да обоснове цялостното си виждане за това по какъв начин би трябвало да наподобява новата архитектура за сигурност в Европа, за какво би трябвало да бъде изменена и какъв би бил съветският принос за тази смяна, защото все още Русия единствено предяви претенции към Съединени американски щати и НАТО да върнат историческия развой в точката на май 1997. Но Кремъл не споделя нищо по въпроса какви компоримиси Русия е подготвена да направи. Ще отстъпи ли да вземем за пример анексирания през 2014 година Крим, ще изведе ли войските си от Грузия и Молдова. Ще изтегли ли групировката си от Сирия, която не е в Европа, само че военната инфрастуктура, която Русия построи там, може да има непосредствено отношение към европейската сигурност. Ще предислоцира ли системите “Искандер” от Калининград и още доста сходни основно значими въпроси.

Съединени американски щати оферират по този начин също да стартира полемика за ракетите със междинен и дребен обхват, изстрелвани от земно основани установки. Съединени американски щати и НАТО биха желали да обсъдят и казуса с новите съветски ракетни системи SSC - 8 (9М729). В точка 6 на своето предложение към Съединени американски щати от 14 декември предходната години Русия слага също въпроса за ограничение разполагането на ракети със междинен и дребен обхват и системите за тяхното изстрелване.

Много значимо предложение на Съединени американски щати е обвързвано с ракетите “Томахоук”, като американците се задължават да дадат транспарантни и налични за инспекция доказателства, че тези ракети не са част от системата Aegis Ashore и такива ракети няма ситуирани нито в Полша, нито в Румъния.

- Кога се чака отговорът на Путин?

- Вероятно през идващите седмици, сега Путин организира интензивно срещи със западни партньари и свои съдружници. Президентът на Фрнация Макрон и британският министър-председател ще приказват с него. Върви натоварен разговор сред Сергей Лавров и Тони Блинкин. Президентът Владимир Путин би трябвало да вземе крайното решение.

- Казахте, че топката е в ръцете на съветския президент. Какво очаквате оттук насетне от Русия?

- Очаквам президентът Путин да изтегли групировката, дислоцирана по границата с Украйна, и да стартират договаряния сред Съединени американски щати и РФ и сред НАТО и Русия. Тези договаряния са безусловно нужни. Защо? Поради две аргументи. Първо, в процеса на договарянията последователно се построява доверие сред страните или се възвръща изгубеното заради някакви аргументи доверие. И второ, преговорният развой, колкото и нескончаем или сложен да е, не взема жертви. Дипломацията, разговорът и договарянията не убиват никого, за разлика от военния инструмент.

- Какво очаквате от тези договаряния?

- Очаквам на първо място да се възвърне въпреки и отчасти доверието сред двете военни суперсили и второ последователно да бъдат решени всички значими за мира въпроси, в това число и тези, които Русия слага, само че преди договарянията, т.е. през днешния ден и незабавно не могат и няма по какъв начин да бъдат решени.

- С две думи война може би няма да има?

- Не мисля, че съветското политическо управление би тръгнало на война при по този начин основаната през днешния ден обстановка. Всяко навлизане, даже най-незначителното, ще замрази връзките на Русия със Съединени американски щати и Европа за десетилетия напред и е допустимо да провокира отрицателни трендове вътре в самата Русия. Докато в преговорния развой РФ би могла да постигене доста повече, в сравнение с в случай че употребява военния инструмент.

Въпросите зададе: Красен Бучков
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР