Русия прави опит за пълзяща анексия на Азовско море, като

...
Русия прави опит за пълзяща анексия на Азовско море, като
Коментари Харесай

Посланикът на Украйна у нас: Русия прави опит за пълзяща анексия на Азовско море

Русия прави опит за „ пълзяща ” анексия на Азовско море, като за първи път прибягва към открита военна експанзия по отношение на Украйна и една от аргументите за това може да е желанието на Владимир Путин да вдигне рейтинга си, който сега е на 4-годишно дъно. Това разяснява в ефира на bTV посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

По отношение на морския случай от почивните дни, който завърши с арест на украински кораби и ранени моряци, дипломатът беше безапелационен, че сънародниците му не са навлезли в съветски води за провокация: „ Какви са тези териториални води на Руската федерация към Крим? Крим е приет от целия свят като територия на Украйна, която в този момент е окупирана и анексирана ”.

Той означи, че това е нова стъпка на ескалация в спора – Крим е бил окупиран от „ зелени човечета или вежливи хора ”, в Донбас Русия е запалила спора, само че „ това беше хибридна война, в този момент към този момент имаме открита военна експанзия на Русия срещу Украйна ”.

Именно поради това и е на мнение, че появилите се „ признания ” на задържани украински матроси са в следствие от напън и побой.
Москаленко означи, че дейностите на Москва в Азовско море не се лимитират до последния случай – от април досега над 200 кораба, измежду които има и български, са били спирани и проверявани с дни наред, като това се отразява на икономическото положение на Източна Украйна. В момента 35 плавателни съда са блокирани в Мариупол и в Бердянск, а се пропущат единствено кораби към Ростов на Дон.

Посланикът беше безапелационен, че в такава обстановка би било „ полуда ” президентът Петро Порошенко да подпали боен спор, с цел да си вдигне предизборно рейтинга. Той добави, че оповестеното военно състояние е в скъсен период и единствено в пограничните области, като дори там не се лимитират всички цивилен свободи и няма да се пречи на политическите процеси. Целта е само да има подготвеност за възможна съветска експанзия, акцентира дипломатът без на разяснява ниския избирателен рейтинг на Порошенко.

„ Конфликт ” допуска равнодействащи страни. Какъв може да е спорът сред Фашистка Германия и Полша или сред Германия и Чехословакия? ”, запита Москаленко.

През цялото изявление той приказва на български – бил е част от дипломатическата задача на страната си у нас през 90-те, а по-късно – и дипломат в Македония.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР