Русия подписа днес със Судан договор, който ѝ позволява да

...
Русия подписа днес със Судан договор, който ѝ позволява да
Коментари Харесай

Русия финализира споразумение за създаване на военноморска база в Судан

Русия подписа през днешния ден със Судан контракт, който ѝ разрешава да сътвори военноморска база на Червено море за презареждане и доставяне на нейни бойни кораби, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на формален документ, качен на уеб страницата на съветското държавно управление.

Според съглашението, чиято предварителна версия бе оповестена през ноември, Русия ще сътвори в Судан център за логистична поддръжка, където ще може да бъдат осъществявани ремонтни действия и интервенции по презареждане и където членовете на екипажа на съветски бойни кораби ще могат да си почиват. Тази база може да одобри оптимално 300 военнослужещи и граждански личен състав, както и четири кораба с нуклеарно задвижване.

Това ще бъде първата съветска военна база на африканския континент.

Русия ще има правото да транспортира през пристанищата и летищата на Судан оръжията, мунициите и оборудването, нужни за действието на тази база. Създаването й дава отговор на задачите за опазване на мира и стабилността в района. Базата ще има защитителен темперамент и основаването й няма да е ориентирано против други страни, се споделя в документа. Договорът за базата ще е в действие за 25 години, с автоматизирано възобновяване за 10 години, в случай че нито една от двете страни не изиска авансово неговото преустановяване.

През последните години Русия стартира геополитическо завръщане в Африка и се сближи със Судан във военната сфера, както и с планове в региона на нуклеарната енергетика. От май 2019 година двете страни са обвързани със седемгодишен контракт за военно съдействие. През януари предходната година, в разгара на политическата рецесия в Судан, Кремъл призна, че съветски военни инструктори са изпратени в африканската страна от известно време.

По време на аудиенция в Русия в края на 2017 година тогавашният судански президент Омар Башир изиска от съветския си сътрудник Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През да отбрани Судан от Съединени американски щати и прикани за усилване на двустранното военно съдействие за преоборудване на суданските въоръжени сили. Миналата година Башир падна от власт след митинги. Смята се, че новите судански управници са настроени по-благосклонно към Запада.

През октомври Судан бе изваден от американския лист на страните спонсори на тероризма и стана следващата арабска страна, сключила съглашение за нормализиране на връзките си с Израел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР