Русия отхвърли днес британското искане да даде обяснения по отравянето

...
Русия отхвърли днес британското искане да даде обяснения по отравянето
Коментари Харесай

Русия отхвърли британския ултиматум, иска достъп до нервнопараличния агент

Русия отхвърли през днешния ден английското искане да даде пояснения по отравянето на някогашния й двоен сътрудник, като изиска от Лондон достъп до нервнопралатичното вещество, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Преди да се слагат ултиматуми е по-добре да се съблюдават поетите задължения съгласно интернационалното право “, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров, визирайки конвенцията за възбрана на химическите оръжия.

Дипломатът уточни, че Англия би трябвало да изпрати публично искане за веществото, употребявано на нейна територия. Русия не е получавала такова искане, а също така желае да й бъде даден достъп до нервнопаралитичния сътрудник, употребен за отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия, за който Лондон твърди, че е съветски.

„ Поискахме с публична нота достъп до това вещество в сходство с Конвенцията за възбрана на химическите оръжия и настояхме за достъп до всички данни от следствието, защото една от жертвите е съветската гражданка Юлия Скрипал ", сподели на конференция Лавров. Той увери, че при съблюдаване на процедурите по конвенцията Русия ще извърши задължението си.

Лавров сподели, че Москва е поискала да бъде осведомена за хода на следствието, само че настояването било отхвърлено.

„ Русия е почтена и е подготвена да спомага на английските управляващи в следствието на отравянето, в случай че Англия извърши интернационалните си отговорности по конвенцията “, сподели още съветският посланик №1.

Междувременно съветското външно министерство заяви, че е привикало английския дипломат в Москва, откакто късно през вчерашния ден английският министър председател Тереза Мей съобщи, че е „ доста евентуално “ Русия да носи отговорност за отравянето.

Тя настоя пояснения за веществото с военна приложимост от вида „ Новичок “ да бъдат изпратени до края на днешния ден на Организацията за възбрана на химическите оръжия и предизвести, че в противоположен случай ще бъдат разисквани „ огромни ограничения “ против Русия.

„ Действията на английските управляващи са намерено провокативни… случаят е още един замърсен опит за дискредитиране на Русия “, съобщи съветското външно министерство. „ Каквито и да е закани със наказания против Русия няма да останат без отговор “, се показва в известието.

На срещата с английския дипломат в Москва Лори Бристоу зам.-министърът на външните работи Владимир Титов изразил съдбоносен митинг по отношение на отправяните от Лондон обвинявания против Москва, показва съветското Министерство на външните работи.
Премиерът Тереза Мей ще заяви в сряда кой е виновен за отравянето на Скрипал, съобщи по-късно пред кореспонденти дипломат Бристоу.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР