Русия отхвърли днес британското искане да даде обяснения по отравянето

Русия отхвърли днес британското искане да даде обяснения по отравянето ...

Русия отхвърли британския ултиматум, иска достъп до нервнопараличния агент.Русия отхвърли днес британското искане да даде обяснения по отравянето на бившия й двоен агент, като поиска от Лондон достъп до нервнопралатичното вещество, предаде АФП.

„Преди да се поставят ултиматуми е по-добре да се спазват поетите ангажименти според международното право“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, визирайки конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Дипломатът посочи, че Великобритания трябва да изпрати официално искане за веществото, използвано на нейна територия. Русия не е получавала такова искане, а освен това иска да й бъде даден достъп до нервнопаралитичния агент, използван за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, за който Лондон твърди, че е руски.

„Поискахме с официална нота достъп до това вещество в съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия и настояхме за достъп до всички данни от разследването, тъй като една от жертвите е руската гражданка Юлия Скрипал", каза на пресконференция Лавров. Той увери, че при спазване на процедурите по конвенцията Русия ще изпълни задължението си.

Лавров каза, че Москва е поискала да бъде информирана за хода на разследването, но искането било отхвърлено.

„Русия е невинна и е готова да съдейства на британските власти в разследването на отравянето, ако Великобритания изпълни международните си задължения по конвенцията“, каза още руският дипломат №1.

Междувременно руското външно министерство съобщи, че е привикало британския посланик в Москва, след като късно вчера британският премиер Тереза Мей заяви, че е „много вероятно“ Русия да носи отговорност за отравянето.

Тя настоя обяснения за веществото с военна употреба от типа „Новичок“ да бъдат изпратени до края на днешния ден на Организацията за забрана на химическите оръжия и предупреди, че в противен случай ще бъдат обсъдени „мащабни мерки“ срещу Русия.

„Действията на британските власти са открито провокативни… инцидентът е още един мръсен опит за дискредитиране на Русия“, заяви руското външно министерство. „Каквито и да е заплахи със санкции срещу Русия няма да останат без отговор“, се посочва в съобщението.

На срещата с британския посланик в Москва Лори Бристоу зам.-министърът на външните работи Владимир Титов изразил решителен протест във връзка с отправяните от Лондон обвинения срещу Москва, посочва руското МВнР.
Премиерът Тереза Мей ще съобщи в сряда кой е отговорен за отравянето на Скрипал, заяви след това пред репортери посланик Бристоу.

Източник: bnr.bg