Русия отдавна е влиятелна сила в Западните Балкани - от

...
Русия отдавна е влиятелна сила в Западните Балкани - от
Коментари Харесай

Влиянието на Кремъл на Балканите - все по-опасно за крехкия мир в региона

Русия от дълго време е авторитетна мощ в Западните Балкани - от подкрепяне на основаването на проруски асоциации до създаване на обилни дялове в петролни и газови планове, написа анализаторът Анди Ходжай* в коментар за The Conversation:

Движенията за разпалване на етническото напрежение сред босненци и сърби също наподобява имат съветско утвърждение. Милорад Додик, актуалният сръбски член на председателството на Босна и Херцеговина, поддържа основаването на двете самопровъзгласили се републики в Украйна, заставайки зад съветския президент Владимир Путин.

Босна и Херцеговина има тричленно председателство, формирано от по един член от всяка от трите съществени етнически групи в страната: бошняци, сърби и хървати (по реда на числеността). Държавата се състои от две самостоятелни единици: Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска, и трета единица - окръг Бръчко.

Додик стои и зад проектите за основаване на нова сръбска войска и се причислява към сепаратистко придвижване, което може да раздели Босна и Херцеговина на две. Германия неотдавна разгласи, че ще замрази инфраструктурни планове на стойност 120 млн. евро в сръбския район на Босна заради опасения от сепаратистки политики. А през април 2022 година държавното управление на Обединеното кралство разгласи наказания против Додик, в това число възбрана за пътешестване, поради подкопаване на стабилността в района.

Анализаторите се тормозят, че придвижването на Додик може да заплаши нелеко постигнатия мир, основан след Балканската война, която завърши през 1999 година

Но от страна на Европейски Съюз се следи неуважение към назряващите на Балканите спорове. Служители на Европейски Съюз даже не участваха в плануваната конференция с водачите на Западните Балкани след неотдавнашната двудневна среща на върха.

Най-очевидното пояснение за демонстрираното от Европейски Съюз неуважение, е че различен приоритет постоянно взема превес - сега това е Украйна.

Но този метод беше общопризнат като отбиване, изключително в Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония. Европейски Съюз провокира в допълнение неодобрение, като възприе метод към Украйна, друг от този, който е избран за Западните Балкани.

Плановете на Русия за Балканите

Отношението на Европейски Съюз няма да остане неусетно от Русия, която продължава проектите си да подкопае още повече политическата и публичната поддръжка за Европейски Съюз и да трансформира народите в района в свои поддръжници. Тя към този момент реализира прочут триумф в Сърбия, където в този момент единствено под половината от популацията поддържа присъединението към Европейски Съюз.

В същото време страните от Западните Балкани изпитват всеобщо приключване на мозъци заради ужасния стопански напредък и неналичието на политическа непоклатимост. Младите хора се реалокират в страните от Европейски Съюз в търсене на работа. Прогнозите са, че през идващите две десетилетия районът ще загуби повече от половината си жители. А с бавните темпове на политиката на разширение и може да остане малко за консолидиране в Европейски Съюз.

Западните Балкани за първи път започнаха да разискват участието си в Европейски Съюз в средата на 2000 година, само че към момента няма консенсус от страна на членовете на Европейски Съюз по отношение на бъдещото им присъединение. Времето, което лишава процесът, подхранва антиевропейските настройки и оставя повече пространство за Русия и Китай да усилят въздействието си.

Но Европейски Съюз се нуждае от тези съдружници, с цел да се бори с главните провокации пред сигурността. В противоположен случай той оставя след себе си един все по-раздробен район, в който Русия култивира националистически групи и употребява дезинформация, с цел да подкопава продемократичните разкази.

Къде е Украйна във всичко това?

Малко евентуално е Украйна да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз, до момента в който не откри надзор върху границите си и не извърши редица критерии, избрани от Европейската комисия. Сред тях са инспекция на съдиите и прокурорите в Украйна и показване на резултати (съдебни каузи и присъди) в битката с корупцията и проведената престъпност на високо ниво, както и използване на " закон против олигарсите " за ограничение на непозволеното въздействие на корумпирани лица в икономическия, политическия и публичния живот.

Обикновено би трябвало да бъдат изпълнени избрани условия, с цел да може дадена страна да получи статут на кандидатка, какъвто беше казусът с Албания. Но Европейски Съюз предлага да се даде статут на кандидатка на Украйна при " разбирането ", че тя ще предприеме съответни стъпки за осъществяване на изискванията. Въпреки това договарянията с нея не могат да стартират, до момента в който тя не покаже ясно, че поддържа върховенството на закона и се бори с корупцията.

Албания, която е член на НАТО, неотдавна съобщи, че неналичието на задължения на Европейски Съюз за присъединение на Западните Балкани е проблем на районната сигурност и изиска НАТО да сътвори мироопазващи интервенции за противопоставяне на съветското въздействие. Тя също по този начин разгласи, че ще сътвори военноморска база на НАТО по адриатическото си крайбрежие.

Англия също прикани за укрепване на задачата на НАТО в Западните Балкани, изключително в Босна и Херцеговина, с цел да се насърчи стабилността и сигурността и да се противодейства на районната дезинформация на Русия.

Въпреки това, като държи Западните Балкани в очакване от 2003 година насам, Европейски Съюз съществено понижава въздействието си. Липсата на график за присъединението на страните-кандидатки значи, че те имат по-малко тласъци за промени. В района има и такива, които показват сегашни държави-членки като Унгария, чиито демократични стандарти наподобяват сходни, в случай че не и същите, като техните.

В момента Европейски Съюз разисква прекосяването към процедура на гласоподаване с квалифицирано болшинство по въпросите на външната политика и политиката на сигурност. Това се случва, откакто Унгария блокира налагането на наказания от Европейски Съюз против Русия поради Украйна, в случай че не получи повече средства от фонда на Европейски Съюз за възобновяване от COVID-19.

Преминаването към гласоподаване с квалифицирано болшинство изисква промени в Договора за Европейски Съюз. Ако Европейски Съюз се съгласи да разшири гласуването с квалифицирано болшинство в нови области на политиката, той може да го разшири и към политиката си за разширение, тъй че държавите-кандидатки да не бъдат употребявани като разменна монета от популистки държавни управления, подкрепяни от Русия.

Ако Европейски Съюз не се отнесе толкоз съществено към възходящото въздействие на Русия на Западните Балкани, колкото би трябвало, той рискува да си сътвори врагове по границите, а тъкмо в този момент, в разгара на украинско-руската война, това би било в действителност доста безогледно. /БГНЕС

------------------------------------------------------------------------------------

*Анди Ходжай е теоретичен помощник по право на Европейския съюз в Университета в Уоруик, Англия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР