Русия отбеляза 73-тата годишнина от победата над нацистка Германия във

...
Русия отбеляза 73-тата годишнина от победата над нацистка Германия във
Коментари Харесай

Русия отбеляза победата във Великата отечествена война с военен парад на Червения площад

Русия означи 73-тата годишнина от успеха над нацистка Германия във Великата отечествена война с традиционния Парад на успеха на Червения площад в Москва. Парадът стартира с изнасянето на знамето на Руската федерация и знамето на успеха под звуците на песента на композитора Александър Александров „ Свещена война “. Министърът на защитата Сергей Шойгу одобри парада от началника на сухопътните войски Олег Салюков, след което рапортува за готовността на бойците на президента и висш главнокомандващ Владимир Путин. В тържественото си слово президентът посочи решителната роля на Съветския съюз в успеха над нацизма.  " Разгромът на нацистите се трансформира в грандиозна, триумфална победа. Тази дълго чакана вест доближи до всяко кътче на планетата. Всички страни са разбирали тогава, че точно Съветският съюз е определил изхода от Втората международна война. Че този популярен жертвен подвид е осъществен от нашия боец и от нашия народ. " Пред формалната естрада на Червения площад минаха представителни елементи на всички родове войски, курсанти от военните учебни заведения, подразделения на министерствата на вътрешните работи и на изключителните обстановки – общо над 13 000 души. Показани бяха 159 единици военна техника и 75 единици летателна техникаЗа първи път беше показана бойната машина " Терминатор ", която обезпечава огнева поддръжка на танковите формирования, робота сапьор " Уран 6 ", бойният робот " Уран 9 " и безпилотините самолети " Корсар " и " Катран ". В небето над Москва прелетяха бойни самолети, в това число два изтребителя МиГ - 31К, снабдени с хиперзвуковите ракети " Кинжал " за превъзмогване на ракетната защита. 
Във всички градове на Русия в 22:00 ч. локално време празникът ще приключи с 30 артилерийски салюта. В София също ще бъде маркиран Денят на успеха. За трети път България се включва в самодейността " Безсмъртния полк ". На девети май в 52 града участниците в шествия ще носят фотоси на свои близки, починали във Втората международна война и в проведената антифашистка опозиция. Подготвени са и над 30 табла с имената на починалите над 11 хиляди български воини. 
Шествие " Безсмъртен полк - България " за Деня на успеха и Деня на Европа провеждат от Съюза на ветераните от войните на България и предприемчив комитет от неправителствени организации. То ще тръгне в 9.15 часа от Паметника на Незнайния боец и ще приключи с поднасяне на венци и цветя и концерт пред Паметника на Съветската войска в София. Подготвени са и над 30 табла с имената на починалите над 11 хиляди български воини. 
Извънредният и пълномощен дипломат на Руската федерация Анатолий Макаров и дипломати от посолството ще положат венци и ще вземат участие в тържествените церемонии пред паметника на Съветската войска в 10.00 часа и пред Паметника-костница на руските войни в " Лозенец " от 10.45 часа. В 13.00 посланикът на Русия в България ще взе участие в празнична демонстрация при паметника " Альоша " в Пловдив. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР