Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност. Ще видим развитие

...
Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност. Ще видим развитие
Коментари Харесай

Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност

" Русия остава най-голямата опасност за националната сигурност. Ще забележим развиване в средата на сигурност и надлежно промени в системата за сигурност ", съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев по време на интернационалната конференция " Спечелване на мира в Украйна "  в Централния боен клуб.

Той означи основните събития в средата за сигурност.

" Първият фактор е експанзията на Русия. Тя стартира през 2008 година с войната против Грузия, продължи през 2014 година и анексирането на Крим. Агресията кулминира през февруари 2022 година с пълномащабната инвазия на Русия в Украйна ", сподели той.

" С учения в нашата икономическа зона, нарушение на свободния трафик в Черно море, обстановката към този момент е много комплицирана. Стабилен мир може да има, когато Украйна успее да възвърне своите граници от 1991 година Без това не можем да разчитаме на непоклатимост в района. Дори да има цялостно възобновяване на териториалната целокупност, това не значи автоматизирано преустановяване на съветската експанзия ", добави Тагарев.

На въпрос по отношение на заплахата за българите в Ливан и възможната им евакуация, с оглед конфликтите сред израелската войска и терористичната формация " Хизбула ", военният министър акцентира, че тематиката не е обект на разискване с Военното разузнаване и не пожела да даде отговор.

На второ място министърът на защитата сложи Западните Балкани.

" Все още не може да бъде открито трайно решение за сигурността. Обстановката в Косово не се успокоява " означи той. Тагарев напомни, че България към този момент изпрати спомагателни 120 военнослужещи в КФОР. По този метод българските военни в Косово стават 150 души.

Той разяснява проектите за рационализация на българската войска до 2032 година " Планът за плановете в това отношение са подготвени ", сподели той, представен от БГНЕС. От идната година България залага 2% от Брутният вътрешен продукт за защита и министър Тагарев се надява това число да бъде надминато в идващите години.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР