Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност. Ще видим развитие

...
Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност. Ще видим развитие
Коментари Харесай

Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност

Русия остава най-голямата опасност за националната сигурност. Ще забележим развиване в средата на сигурност и надлежно промени в системата за сигурност.

Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев на интернационалната конференция „ Спечелване на мира в Украйна “ в Централния боен клуб, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Тагарев означи основните събития в средата за сигурност.

“Първият фактор е експанзията на Русия. Тя стартира през 2008 година с войната против Грузия. Продължи през 2014 година и анексирането на Крим. Агресията кулминира през февруари 2022 година с пълномащабната инвазия на Русия в Украйна ”, сподели той.

Тагарев е безапелационен, че Русия остава най-голямата опасност за националната сигурност. “С учения в нашата икономическа зона, нарушение на свободния трафик в Черно море, обстановката към този момент е много комплицирана ”, сподели Тагарев.

“Стабилен мир може да има, когато Украйна успее да възвърне своите граници от 1991 година Без това не можем да разчитаме на непоклатимост в района. Дори да има цялостно възобновяване на териториалната целокупност, това не значи автоматизирано преустановяване на съветската експанзия ”, добави той.

На второ място министърът на защитата сложи Западните Балкани

“Все още не може да бъде открито трайно решение за сигурността. Обстановката в Косово не се успокоява ” означи той.

Тагарев напомни, че България към този момент изпрати спомагателни 120 военнослужещи в КФОР. По този метод българските военни в Косово стават 150 души.

Той означи, че третият фактор е терористичната активност след офанзивите на Хамас против Израел.

“Може да има увеличение на миграционния напън. Вероятността за нажежаване на ситуацията сред все още е минимална. В този смисъл работим с нашите съдружници ”, сподели Тагарев.

Черноморски район

Министърът напомни, че България продължава да работи за осъществяване на районните проекти на НАТО, което има директно значение за сигурността.

Тагарев заяви, че България, Румъния и Турция работят за пускане на противоминна интервенция.

“В близко бъдеще тя ще бъде стартирана и ще способства за сигурността за износа на зърно, сигурността в нашата икономическа зона. Операцията ще бъде отворена за включване на Грузия на по-късен стадий, към този момент не се планува присъединяване на Украйна ”, посочи той.

Инвестиции в защитата

Тагарев разяснява проектите за рационализация на българската войска до 2032 година Планът за плановете в това отношение са подготвени, сподели той.

От идната година България залага 2% от Брутният вътрешен продукт за защита и министър Тагарев се надява това число да бъде надминато в идващите години.

“В идната тригодишна ще превишим най-вероятно тези 2%. Това към този момент се преглежда като най-малко след срещата във Вилньос от юли ”, съобщи Тагарев.

Министърът на защитата разяснява опциите за подсилване на Бойната група на НАТО в България, под командването на Италия.

Размерът на силите може да доближи 5000 души, само че детайлите за това ще бъдат разяснени на по-късен стадий, сподели Тагарев и добави, ще бойната група ще има нов член скоро, само че не даде повече детайлности.

“Агресията на Русия разрушава основите на интернационалната система за сигурност. Вече преглеждаме помощта за Украйна в дълготрайна вероятност, тъй че при първа опция тя да стане член на НАТО и Европейски Съюз ”, добави той.

Дискусия, отдадена на българската вероятност за справяне със комплицираните провокации пред сигурността, е модерирана от ръководителят на Софийския конгрес за сигурност Йордан Божилов.

В рамките на конференцията доцент Мила Серафимова – началник на програмата „ Медии и връзки “ на Софийския конгрес за сигурност, ще открие изложбата „ Солидарност с Украйна! Ужасът на войната против Украйна в фотоси и детски рисунки ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР