Русия очаква "силите на НАТО" да се изтеглят от България

...
Русия очаква "силите на НАТО" да се изтеглят от България
Коментари Харесай

Русия иска силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния

Русия чака "силите на НАТО " да се изтеглят от България и Румъния. Външното министерство в Москва посочи, че показаните през декември претенции на Русия пред Запада включват и това. Тогава едно от настояванията на Кремъл беше да бъде спряно "изпращането на контингенти и оръжие във всички страни, които не са били членове на НАТО до май 1997 година " Сред тях са България и Румъния, които се причислиха към Алианса през 2004 година

Руските осведомителни организации оповестяват, че Министерството на външните работи на Русия е дало отговор документално на въпрос дали оповестените през декември претенции се отнасят за България и Румъния.

"Един от опорните детайли на нашата самодейност е съзнателно дефиниран пределно ясно и не позволява каквито и да е двусмислени тълкувания. Става дума за евакуиране на непознати сили, техника и въоръжение, както и други стъпки за възобновяване на конфигурацията от 1997 година на територията на страните, които тогава не са били членове на НАТО. Това се отнася и за България и Румъния ", се споделя в писмения отговор.

В средата на декември пред Запада като изискване за деескалация в връзките с Украйна. Искането е блокът да спре разширението си и да се върне към границите си от 1997 година Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг няколко пъти отхвърли това искане с думите, че всяка страна е свободна да взема решение дали желае да е в НАТО и " ".

България е член на НАТО от 2004 година. С приемането на страната в Северноатлантическия пакт, българските войски на процедура са част от силите на НАТО.

В България има 4 взаимни военни уреди със Съединени американски щати, за което двете страни подписаха съглашение през 2006 година Това са военновъздушните бази в Граф Игнатиево и Безмер, складова база до Айтос и полигон до Ново село край Сливен.

В тях на ротационен принцип идват от няколкостотин до няколко хиляди американски военнослужещи. На българска територия постоянно се организират учения дружно със съюзнически страни, за които също идват военни от други страни от НАТО. На територията на страната обаче няма бази, които да са публично на НАТО или на друга страна от Алианса.

Българските институции не разясниха незабавно настояването на Русия. Реакции се чакат по-късно в петък.

Искането на съветското външно министерство от петък се случва в миг, когато напрежението към скупчването на съветски войски до Украйна пораства. Съединени американски щати дефинират обстановката като въведения към офанзива с доста малко предупреждение. Някои от съветските елементи към този момент са на 70 км от украинската граница, а не на 300, както беше през декември, оповестява телевизия Current time.

позволява, че Русия „ ще влезе “ в Украйна, само че допуска, че Путин още не е взел решението за това дефинитивно.

В същото време държавният секретар за срещи със своите сътрудници в Германия, Франция и Англия. Предстои и среща в Женева с съветския външен министър Сергей Лавров.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР