Русия обяви вчера провеждането на военноморски учения, ден след като

...
Русия обяви вчера провеждането на военноморски учения, ден след като
Коментари Харесай

Рискът от инвазия в Украйна нараства

Русия разгласи през вчерашния ден провеждането на военноморски учения, ден откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести, че при възможна съветска инвазия на Украйна би се стигнало до съществени човешки загуби, написа френският в. " Паризиен ". В същото време Европейски Съюз съобщи, че е подготвен да наложи тежки наказания при положение на съветска инвазия.

Ситуацията сред американците и руснаците обаче става все по-напрегната и рискът от инвазия нараства.

С военните маневри и дипломатическите игри съветският президент Владимир Путин ускорява несигурността на фона на идната през днешния ден среща сред съветския външен министър Сергей Лавров и американския му сътрудник Антъни Блинкън, гласи заглавие на френския в. " Кроа ".

Съединени американски щати показват мощ на фона на съветската опасност, написа френският в. " Поан ", като отбелязва, че Блинкън сподели през вчерашния ден неотстъпчивост, като предизвести, че възможна съветска инвазия на Украйна ще върне Европа към времето на Студената война, характеризиращо се " със опасността от тотална война, надвиснала над главите на всички ".

На фона на украинската рецесия Испания изпраща войски на изток, с цел да придобие въздействие в НАТО, написа испанският в. " Мундо ", като оповестява, че министерството на защитата в Мадрид форсира изпращането на два кораба в Черно море и обмисля разполагането на бойни самолети в България.

" Не можем да изключим експлоадирането на война с висока активност ", счита Жан-Силвестр Монгрение, лекар по геополитически науки и учител във Френския институт по геополитика, в изявление за френския в. " Фигаро ".

Евентуална съветска атака би основала шокова вълна, която ще се усети из целия европейски континент - във боен, стратегически, геополитически проект, като ще засегне и стопанската система и енергетиката, предизвестява специалистът.

Той прави оценка като правдоподобни американските обвинявания, че Москва е изпратила в Украйна сътрудници, които да провокират случай, служител за опрощение за инвазия. " Има една основна дума в съветския боен речник: " дегизировка ", акцентира Монгрение, съгласно който " хибридните войни, за които толкоз се приказва през днешния ден, в никакъв случай не са били освен това от вид на " прикритите " и нередовни дейности, които познаваме от вчерашния ден ".

" Нека спрем да се питаме за задачите, които преследват Владимир Путин и съветското управление, все едно не желаеме да ги разберем ", акцентира той, като напомня доктрината за " околните непознати страни ", оповестена при започване на 90-те години на предишния век и фактът, че Путин дефинира разпадането на Съюз на съветските социалистически републики като най-голямата геополитическа злополука на 20-ти век. Можем да си напомним и речта на съветския президент за " съветския свят ", с която той афишира, че Москва има право да се намеси с военна мощ на всички места, където има рускоезично население.

" Москва се пробва да наложи една нова Ялта, с цел да възвърне напълно или частично Съюз на съветските социалистически републики, като гледа и към Централна Европа ", написа френският специалист, като акцентира, че Москва към този момент навлезе в Украйна с анексията на Крим. Освен това Русия управлява част от Донбас, акцентира Монгрение. " Въпросът е да разберем до каква степен е подготвена да стигне Русия, военно и териториално. Очевидно, Москва би предпочела да подчини, без да се бие ", отбелязва той.

Путин знае доста добре, че заради неналичието на единогласие сред съдружниците, политиката на НАТО за " отворени порти " е на процедура спряна, тъй че на процедура Русия е в нахлуване, а не се пази.

Предстоящата през днешния ден среща сред Лавров и Блинкън в Женева наподобява решаваща. До момента двата лагера единствено ускоряват позициите си, отбелязва швейцарският в. " Там ". От съветска страна имаше поддържане на натиска - хакерска атака в Украйна, войски и евентуални маневри за дестабилизация. Съединени американски щати от своя страна направиха всичко допустимо за сближение на редиците с европейските сътрудници - и посланието стана по-ясно: западният лагер е подготвен да отвърне на удара.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР