Русия обяви нов режим на тишина и спиране на огъня

...
Русия обяви нов режим на тишина и спиране на огъня
Коментари Харесай

Русия обяви спиране на огъня за отваряне на хуманитарни коридори

Русия разгласи нов " режим на тишина " и прекъсване на огъня на 14-ия ден от войната за обезпечаване на филантропични коридори от редица украински градове след координиране с Киев. Това се споделя в изказване, подписано от ръководителя на съветския Междуведомствен координационен щаб за филантропично реагиране в Украйна военачалник Михаил Мизинцев, представено от ТАСС.

В 9 часa българско време ще бъдат отворени филантропични коридори за евакуация на мирното население от няколко града. Сред тях Мариупол, Суми, Харков, Чернигов и Киев. На жителите на последните два обаче е предоставена опция да доближат само до съветска и беларуска територия. Ход, който Украйна дефинира като недопустим.

Предишните два филантропични коридора претърпяха неуспех, откакто беше открита пукотевица по евакуиращите се жители. До момента над 2 млн. украинци са потърсили избавление от войната отвън страната си.

Заместник-началникът на украинската президентска канцелария Кирил Тимошенко заяви, че двата стадия на евакуация на гражданското население от Суми през вчерашния ден са приключили сполучливо, към 5000 души се намират в сигурност.

Вчера проработи филантропичен кулоар от град Суми към Полтава в Централна Украйна, Лвов на запад и границите със прилежащите страни членки на Европейски Съюз. Организирани бяха две талази на евакуация на гражданско население.

Около 5000 украинци и към 1700 задгранични студенти са отведени в сигурност отвън Суми, е съобщила съгласно информационната организация УНИАН украинският вицепремиер Ирина Верешчук, представена от ДПА.

Суми е първият от пет определени града, където сработва филантропичен кулоар за бягство. Градът се намира на към 30 км от съветската граница. Руските войски нападат Суми от дни.

Полтава е на към 170 км на юг и към този момент като цяло е пощадена от съветското нахлуване.

Украинските управляващи оповестиха, че съветски военни самолети са нанесли нови удари по жилищни региони в източните и централните елементи на Украйна.

Украински публични представители обявиха, че двама души, в това число седемгодишно дете са починали нощес в град Чугуев, който се намира малко по на изток от Харков. В град Малин в Житомирска област, която се намира на запад от Киев, при съветски въздушен удар са починали минимум пет души, в това число две деца.

Руската артилерия е обстрелвала покрайнините на Киев, което е принудило цивилните да се крият в убежища, до момента в който в същото време достъпът до вода, храна и електричество е отсечен, сподели Ярослав Москаленко, представител на управляващите, който координира филантропичните старания в Киевска област.

По думите му обстрелът е направил невероятно да бъдат евакуирани телата на петима души, които починали при обстрел на автомобила си в Бородянка край Киев, както и тези на 12 пациенти в психиатрична болница там. Москаленко добави, че още 200 пациенти са блокирани там без храна и медикаменти.

Президентът Володимир Зеленски разгласи във видеобръщение, че за 13 дни война са починали 52 деца, и добави, че Украйна няма да разреши на никого по света да подценява страданията и убийствата на украинци, съобщи Укринформ.

Украинформ заяви, че Япония е изпратила на Украйна военно защитно снаряжение като бронежилетки, каски и други.

Украйна желае усилване на качествата си за противовъздушна защита (ПВО), съобщи в изявление за Асошиейтед прес украинският боен аташе в Съединени американски щати военачалник Борис Кременцки след заседание в Пентагона, в което е взел участие. По думите Кременцки това в този момент е приоритет номер едно за украинската войска.

" Може да бъдат наземни системи за Противовъздушна отбрана. Може да бъдат изтребители, каквото е допустимо ", сподели той. Кременецки съобщи, че по света има страни, които разполагат със системи за Противовъздушна отбрана руско произвеждане, с които украинците знаят по какъв начин да боравят. " Правителството на Съединени американски щати също може да стимулира тези страни да ни дават това съоръжение ", съобщи той.

По думите му са нужни и още противотанкови и бронебойни оръжия, както и качества за крайбрежна защита за отбрана от съветските кораби на юг. Той сподели, че Украйна е признателна за получената поддръжка от Съединени американски щати и съдружниците им.

Подразделенията на проруските сепаратисти не престават да настъпват в украинския град Мариупол, заяви Москва, представена от ДПА.

Бойците на самопровъзгласилата се Донецка национална република са напреднали с съвсем километър, откогато примирието в града завърши, разгласи съветското министерство на защитата.

Мариупол, стратегически значим град на Азовско море, е обсаден от дни и се допуска, че изискванията за останалите там цивилни поданици са плачевни. Няколко опита за евакуация на града се провалиха, макар че беше невероятно това да бъде доказано посредством самостоятелен източник, отбелязва ДПА.



Според известията им сепаратистите и съветските елементи реализират триумфи и на други места в Източна Украйна.

Леонид Пасечник, началник на самопровъзгласилата се Луганска национална република, съобщи, че град Попасна е високомерен и че украинските сили са обкръжени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР