Русия обяви, че затваря полското консулство в Смоленск, съобщават световните

...
Русия обяви, че затваря полското консулство в Смоленск, съобщават световните
Коментари Харесай

Русия затваря полското консулство в Смоленск

Русия разгласи, че затваря полското консулство в Смоленск, оповестяват международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11145
Указът е подписан от премиера Михаил Мишустин. " Предложението на съветското министерство на външните работи за затваряне на полското консулско посланичество в Смоленск се приема ", се споделя в текста на документа, оповестен в формалния съветски портал.

В изказване на съветската дипломация се прецизира, че полският дипломат в Москва Кшищоф Краевски е бил извикан в съветското външно министерство и му е била връчена нота, информираща го за затварянето. " Атмосферата на необуздана русофобия, царуваща в Полша, която е напът да придобие патологични характерности, изключва всевъзможен " жест на благосклонност " от наша страна ", се акцентира в съветското изказване.

Полша съобщи, че си резервира правото си да предприеме " ответни дейности " в отговор на това решение на съветските управляващи. То е " враждебно и неясно ", се споделя в изказването на полското външно министерство.

" Решението на съветските управляващи е проява на все по-дръзките опити за подправяне на историята и да се отхвърли отговорността за дейностите на съветската страна и на жители на тази страна, известни поименно ", прибавя полското дипломатическо ведомство. То упрекна Москва, че " нейните закононарушения, осъществени в Украйна, са продължение на тази варварска процедура ".

Смоленск, град с към 300 000 поданици, се намира на няколко километра от мястото на Катинското кръвопролитие, в което са починали близо 22 000 полски военнослужещи, пандизчии на Червената войска. Те са премахнати от Сталин през 1940 година. На 10 април 2010 година полският президент Лех Качински почина при самолетна злополука, отивайки точно в Смоленск, с цел да отдаде респект на жертвите на Катинското кръвопролитие. Общо в злополуката починаха 96 души.

Войната в Украйна докара така и така обтегнатите връзки сред Варшава и Москва до рекордно ниски нива, отбелязва Ройтерс. Полша упреква Русия, че се пробва да дестабилизира страната с акции за дезинформация и шпионаж. Руската страна осъжда враждебното съгласно нея отношение на Варшава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР