Русия обвини Япония в четвъртък, че се отказва от водената

...
Русия обвини Япония в четвъртък, че се отказва от водената
Коментари Харесай

Русия осъжда милитаризацията на Япония

Русия упрекна Япония в четвъртък, че се отхвърля от водената с десетилетия пацифистка политика и подхваща " необуздана милитаризация ", в отговор на отбранителния проект на стойност 320 милиарда $, разгласен от премиера Фумио Кишида предходната седмица, предава Ройтерс.

" Може ясно да се види, че Токио е поел по пътя на невиждано струпване на военна мощност, в това число придобиването на ударен капацитет ", се споделя в изказване на съветското външно министерство.

Планът на Кишида предвижда удвояване разноските за отбрана до към 2% от брутния вътрешен артикул за пет години и ще сложи Япония на трето място в света по боен бюджет след Съединените щати и Китай.

Той отразява загрижеността на Япония, че нашествието на Русия в Украйна основава казус, който ще насърчи Китай да нападна Тайван.

" Това е искрено отменяне от администрацията на Кишида на мирното развиване на страната, настойчиво заявено от предходни генерации политици, и връщане към релсите на необузданата милитаризация ", се споделя в съветското изказване.

Русия съобщи, че сходен ход " неизбежно ще предизвика нови провокации пред сигурността и ще докара до увеличение на напрежението в Азиатско-тихоокеанския район ".

Отношенията сред Токио и Москва от десетилетия са засенчени от забранен спор за Южните Курилски острови, завзети от руските войски от Япония в края на Втората международна война.

Отношенията сред двете страни се сринаха още повече, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, което накара Япония да се причисли към своите сътрудници от Групата на седемте (Г-7) в налагането на наказания на Москва.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР