Русия няма капацитет да постигне оперативни резултати в случай на

...
Русия няма капацитет да постигне оперативни резултати в случай на
Коментари Харесай

ISW: Русия не може стратегически да използва превземането на Бахмут

Русия няма потенциал да реализира оперативни резултати при положение на завладяването на Бахмут - в най-хубавия случай това може да бъде единствено тактическа победа за тях.

Това заяви Институтът за проучване на войната (ISW) в дневния си разбор за обстановката на фронта в Украйна.

Според анализатори, в случай че Бахмут бъде високомерен, съветската атака в района ще доближи връхната си точка. Така, в случай че завладяват Бахмут, ще би трябвало да избират сред две разминаващи се посоки на нахлуване: едното към Костянтиновка, а другото към Славянск и Краматорск.

" Тези две евентуални настъпателни посоки не се поддържат взаимно и отслабените съветски сили евентуално ще би трябвало да дадат приоритет на преследването единствено на едно от тях, с цел да имат някакъв късмет за триумф , макар че съветското командване неведнъж е разпределяло силите си прекомерно разредено в няколко настъпателни посоки по време на нашествието ", означават от ISW.

Те също по този начин подчертаха, че украинските сили са укрепили мощно позициите си и в двете гореспоменати посоки.
 И Зеленски призна: Падането на Бахмут открива нови възможности пред съветската експанзия
И Зеленски призна: Падането на Бахмут открива нови възможности пред съветската експанзия

Ето за какво нашите момчета стоят на позициите си там, уточни украинският президент

Освен това руснаците не разполагат с механизирани сили, нужни за нахлуване към самия Бахмут, а " щурмовите отряди " не са способни да водят маневрена война .

" Продължаващото прекачване на съветската конструкция на силите към по-малки щурмови подразделения, употребяващи опростена тактичност, в комбиниране с възходящите загуби измежду най-ефективните съветски сили, евентуално доста ще ограничи способността на съветските сили да употребяват вярно всички настъпателни пътища , открити след завладяването на Бахмут ", акцентират анализаторите.

Поради това те считат, че завладяването на Бахмут може да се окаже не повече от тактическа победа.

Украинските бранители организират контраатаки западно от Бахмут, до момента в който руснаците се укрепват в провинция Запорожие в подготовка за евентуално пролетно контранастъпление на украинската войска (ВСУ).
 До 30 000 са съветските жертви в Бахмут
До 30 000 са съветските жертви в Бахмут

Този дребен административен град в Донбас към този момент е пустота от разрушени здания

По време на конферентен диалог на 7 март съветският министър на защитата Сергей Шойгу повтори шаблонната изразителност , целяща да възпре по-нататъшната военна помощ на Запада за Украйна. Шойгу повтори изтърканите изказвания на висши съветски чиновници, че западните страни целят да унищожат Русия, като дават оръжие на Украйна, и са почнали осведомителна война, ориентирана против Русия.

Шойгу се базира на постоянно споменаваната историческа памет за Втората международна война, с цел да оправдае войната в Украйна, като прикани руснаците да не позволен уроците, извлечени от успеха над нацизма, " да бъдат изопачени и забравени ".

Шойгу съобщи, че съветските сили са умъртвили над 11 000 украински военнослужещи през февруари 2023 година, което съгласно него е с 40% повече от украинските жертви през януари.
 Шойгу: Превземането на Бахмут отваря вратите за нови офанзиви
Шойгу: Превземането на Бахмут отваря вратите за нови офанзиви

Руските сили водят интензивна акция от месеци за завладяването на града

В речта си Шойгу не показа никакви нови реторични причини, които биха могли да оформят съветското осведомително пространство и да завоюват по-голяма вътрешна поддръжка за военните старания, като продължи да разчита на общоприети послания при неналичието на каквито и да било съветски триумфи.

Шойгу също по този начин очерта дълготрайните и евентуално амбициозни старания за възобновяване и разширение на съветския офицерски корпус.

Шойгу съобщи, че съветската войска е в развой на поетапно увеличение и би трябвало да набере към 18 000 студенти и кадети за офицерско образование. Шойгу означи, че съветското Министерство на защитата (МО) би трябвало да усили личния състав в съветските университети, с цел да обезпечи съответно образование за над 280 военни специалности, и съобщи, че руснаците демонстрират все по-голям интерес към инженерните и летателните специалности.

Шойгу съобщи също, че децата на съветски военнослужещи и учениците в определени учебни заведения ще преминат през асортимент за военни специалности, преди да положат нужните изпити. Шойгу означи и декларираните непрекъснати старания на съветските сили в Украйна за рационализиране на процесите на образование, повишение на отбраната на военния личен състав и успеваемостта на военните интервенции.
 Британското разузнаване: Боевете край Бахмут изтощават и двете страни
Британското разузнаване: Боевете край Бахмут изтощават и двете страни

Украинските сили стабилизираха отбранителните си позиции

Генерал от Военновъздушни сили на Съединени американски щати Джеймс Б. Хекер, командващ Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Европа, Военновъздушни сили на Африка и Съюзното военновъздушно командване на НАТО, удостовери на 6 март, че Съединени американски щати са дали на Украйна комплекти за директна офанзива с продължен обхват (JDAM-ER).

Хекер означи, че JDAM-ER са пристигнали в Украйна преди три седмици и имат обхват от 72 км.

Руските военни блогъри като цяло реагираха приглушено на известието, като един съветски източник изрази угриженост, че JDAM-ER ще разрешат на украинските сили да нанасят удари по съветските фронтови и близки тилови позиции, без да рискуват да навлязат в съветското въздушно пространство.

Руската самостоятелна социологическа организация " Левада център " разгласява резултати от допитване, съгласно които 51% от руснаците се отнасят негативно към руснаците, напуснали страната заради мобилизацията.

Десет % от интервюираните руснаци показват, че имат позитивно или разбиращо отношение към напусналите страната. Проучването на центъра " Левада " сочи, че руснаците над 55 години и живеещите в селски региони и градове с по-малко от 100 000 поданици са най-склонни да имат отрицателно отношение към руснаците, напуснали страната заради готовност.
 Бахмут и тактиката на Украйна за консумиране на елита на съветската войска
Бахмут и тактиката на Украйна за консумиране на елита на съветската войска

ISW за разграждането на мита за бойна мощ на ЧВК „ Вагнер “ извън фронта

Данните от изследването на " Левада център " демонстрират, че Кремъл резервира мощен надзор върху вътрешното осведомително пространство. В изследването не са заложени въпроси по отношение на отношението към самата война , което демонстрира като най-малко отрицателни усеща към тези, които са избягали от мобилизацията, в случай че не и открита поддръжка за войната.

Основни заключения
Украинският президент Володимир Зеленски съобщи на 7 март, че съветските сили ще имат " открит път " за завладяване на основни градове в Донбас, в случай че завладяват Бахмут. ISW обаче продължава да прави оценка, че съветските сили нямат опция да употребяват тактическото завладяване на Бахмут за генериране на оперативни резултати и евентуално бързо ще доближат кулминационната точка след завладяването на Бахмут. Руските сили евентуално не разполагат с механизирани сили, нужни за нахлуване оттатък Бахмут, а тактическите " щурмови отряди ", употребявани при нападенията против Бахмут, евентуално не са в положение да водят маневрена война. Руските сили евентуално са завзели източната част на Бахмут, източно от река Бахмутка, след следено евакуиране на украинските войски от източната част на Бахмут на 7 март. Руският министър на защитата Сергей Шойгу повтори шаблонната изразителност, целяща да възпре по-нататъшната военна помощ на Запада за Украйна. Освен това Шойгу очерта дълготрайни и евентуално амбициозни старания за възобновяване и разширение на съветския офицерски корпус. На 7 март Русия замени 130 украински военнопленници за 90 съветски военнопленници. Руската самостоятелна социологическа организация Център " Левада " разгласява резултати от допитване, съгласно които 51% от руснаците се отнасят отрицателно към руснаците, напуснали страната заради готовност, което демонстрира като най-малко отрицателни усеща към тези, които са избегнали мобилизацията, в случай че не и открита поддръжка за войната. На 7 март вестник " Ню Йорк Таймс " (NYT) съобщи, че нискодостоверна и непроверена разследваща информация, прегледана от американски чиновници, може да допуска, че проукраинска група е направила нахлуване против газопровода " Северен поток " през септември 2022 година, само че посочи, че това е оценка с доста ниска степен на меродавност. На 6 март генералът от Военновъздушни сили на Съединени американски щати Джеймс Хекер удостовери, че Съединени американски щати са дали на Украйна комплекти за взаимно непосредствено нахлуване с продължен обхват (JDAM-ER). Руските сили организираха лимитирани наземни офанзиви по линията Купянск-Сватове-Кремина. Руските сили продължиха наземните офанзиви по линията Авдийвка-Донецк. Руски източник твърди, че украинските сили се пробват да проведат интервенции през река Днепър в Херсонска област. Руските федерални управляващи не престават да трансферират отговорността за решение на въпросите, свързани с мобилизацията, върху съветските районни управляващи, които по-късно се освобождават от отговорността за настоящите въпроси, свързани с съветското командване. Руските окупационни управляващи не престават да внасят чиновници от разнообразни съветски правоприлагащи органи, с цел да заемат свободните места в окупационните администрации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР