Русия няма да влезе в дългово робство от външни заеми,

...
Русия няма да влезе в дългово робство от външни заеми,
Коментари Харесай

Как Русия ще се защити от дългово робство

Русия няма да влезе в дългово иго от външни заеми, съобщи президентът Владимир Путин. Русия се нуждае от финансова самостоятелност и разполага с ресурсите, с цел да обезпечи тази самостоятелност. За какви запаси приказваме? Как Русия може да размени западните източници на финансиране?

„ Благодарение на мощния платежен баланс на Русия, ние нямаме потребност да вземаме заеми в чужбина, няма потребност да влизаме в иго, няма да отидем в иго “, сподели президентът по време на тирада на среща на Съвета за стратегическо развиване и национални планове.

Сред главните задания Путин назова обезпечаването на финансов суверенитет. Според него съветската стопанска система разполага с финансови запаси, само че е належащо да се усили тяхната наличност за планове на новата стопанска система, за основаване на високотехнологични предприятия и произвеждане на артикули с висока добавена стойност. „ Работата на нашата финансова система би трябвало да обезпечава тези потребности, които преди този момент бяха покривани от западни източници на финансиране, в това число комерсиално и планово финансиране “, акцентира президентът.

Той прикани за приток на дълготрайни спестявания и финансови вложения, вложения в инфраструктура и нови индустриални планове, както и високотехнологични бизнеси с висок напредък. „ Необходимо е през идната година да реализираме осезаемо видим прогрес във всички тези области “, обърна внимание Путин на Министерството на финансите и Банката на Русия.

Финансовата политика на Русия през последните години беше много точна. Ето за какво Русия може да се гордее със своя много невисок външен дълг. Така по данни на Сметната палата към 1 октомври 2022 година той възлиза на към 57 милиарда, което е с 5,2% по-малко от началото на тази година. В рубли държавният дълг понижа с съвсем една трета и възлиза на над 3 трилиона рубли. За съпоставяне: вътрешният обществен дълг е повече от 16 трилиона рубли.

Делът на държавния дълг, в това число външния, в съветския Брутният вътрешен продукт е доста невисок - единствено 21%, до момента в който общественият дълг на Съединени американски щати и Китай доста надвишава техния Брутният вътрешен продукт. В Съединени американски щати делът на дълга в Брутният вътрешен продукт към този момент доближи 150%, това е безспорен международен връх или по-скоро антирекорд. Но Китай, с дял на обществения дълг от 115% от Брутният вътрешен продукт, не изостава доста от Щатите “, споделя Наталия Милчакова, водещ анализатор във „ Фрийдъм Финанс “.

Според нея Русия, несъмнено, може да се гордее с ниския дял на държавния дълг в Брутният вътрешен продукт, само че този въпрос няма еднопосочна оценка и отговор. Защото, въпреки това, съветският Брутният вътрешен продукт в доларово изражение е няколко пъти по-малък от този на Съединени американски щати и Китай. „ Тоест, до момента в който Съединени американски щати и Китай, както и други страни с висок дял на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт, като Англия и Япония, са платежоспособни и могат деликатно да обслужват дълга, се оказва, че не мощно попречва икономическия напредък. Да не приказваме, че в Съединени американски щати и Англия стопанската система пораства, въпреки и с мудни темпове, до момента в който в Русия тази година чакаме много забележителен спад на Брутният вътрешен продукт, към 3%. Това значи, че Русия се нуждае от повече финансови запаси, с цел да преодолее рецесията допустимо най-скоро и да усили темповете на стопански напредък “, споделя Милчакова.

Според Централната банка се възнамерява доста постепенно увеличение на дълговата тежест по отношение на Брутният вътрешен продукт през идващите години. През 2022 година съгласно техните оценки той ще бъде 16% от Брутният вътрешен продукт, през 2023 година - 16,9% от Брутният вътрешен продукт, през 2024 година - 17,3% от Брутният вътрешен продукт.

Защо тогава съветските управляващи заобикалят да изпадат в дългово иго? Защото Русия към този момент има неприятен опит, който не желае да повтаря.

„ Страховете от „ кредитно иго “ измежду съветските управляващи са разбираеми: никой не желае повтаряне на 90-те години на предишния век, когато Русия мина през десетилетие на съвсем непрестанен стопански спад, развивайки се на заем посредством взимане на заеми от МВФ, задгранични вложители и личното си население посредством непрестанно издаване на прословутите Държавни скъпи бумаги, по които през 1998 година беше разгласен изцяло натурален банкрут “, - припомня Милчакова. Всичко това докара до тъжни последствия: цените на петрола се сринаха до приблизително 12 $ за барел и Русия стана неспособна да обслужва големите си задължения, които надхвърляха половината от Брутният вътрешен продукт.

Ясно е, че в този момент, в подтекста на глобите и рухването на стопанската система, може да има предпочитание да се решат всички зараждащи проблеми посредством увеличение на външните заеми. Това е най-лесният метод за попълване на финансите на страната. И очевидно за това предизвестява президентът. Това не значи, че Русия изцяло ще се откаже от външните заеми. Напротив, финансовият министър Антон Силуанов непосредствено споделя, че един от източниците за финансиране на бюджетния недостиг ще бъде набирането на средства от финансовия пазар, с цел да не се харчат доста пари от НФБ за това. Той може да бъде както вътрешен пазар на финансови заеми, по този начин и външен. Вместо западните банки, банки на другарски страни с наслада ще дадат такива заеми. По-скоро става дума, от една страна, финансовите управляващи да не ударят внезапно увеличение на заемите, а въпреки това, силите да бъдат ориентирани към напредък на други запаси.

„ Потенциалът за по-нататъшно увеличение на държавния дълг е значителен. Сега главната задача, съгласно мен, е по-ефективното потребление на вътрешните кредитни механизми “, сподели Алексей Ковальов, анализатор във „ Финам “.

Какви запаси могат да бъдат, с изключение на заеми? Първо, това са оставащите запаси на Русия, по-специално Фондът за национално богатство, който управляващите възнамеряват да стартират да харчат за дълготрайни инфраструктурни планове, които ще имат резултат върху стопанската система не незабавно, а след време.

Второ, международните цени на силата освен тази година, само че и през 2023 година най-вероятно ще продължат да бъдат на страната на производителите, а не на купувачите.

Заради санкционните удари върху петрола, въглищата и газа се чака размерът на износа им от Русия да спадне през 2023 година Износът на газ към този момент е намалял. Според " Газпром " за 11,5 месеца на тази година той е намалял с 45% до 97,8 милиарда кубически метра. Загубата възлиза на 80 милиарда кубически метра. Очаква се добивът на нефт да падне през новата година, съгласно разнообразни оценки, с 0,5-1 милиона барела дневно. Износът на въглища може да се усили както по море, по този начин и по железопътен превоз. Засега обстановката наподобява много добра и тъй като спадът в износа на първични материали се компенсира от високите цени. През 2023 година цените на газа и петрола също може да компенсират загубата на размери, само че надали изцяло.

Всъщност, за разлика от 90-те години на предишния век, които вечно всяха боязън у жителите на Русия, страната освен няма толкоз големи задължения, само че и не се чака срив на петрола.

„ Днес съветската страна разполага с ресурсите да извършва обществени отговорности, а цените на петрола, даже като се вземе поради „ таванът “, не са това, което бяха даже по време на пандемията, когато цените паднаха до съвсем 20 $ за барел “, споделя Милчакова.

Трето, Русия към този момент предприе стъпки, с цел да завоюва пари освен от продажбата на въглеводороди, само че и от износа на други запаси и артикули. Развитието на нестоковия експорт е това, за което президентът непрекъснато приказва като приоритет.

„ Русия има експорт на селскостопански артикули, от които, както се оказа, през днешния ден има потребност целият свят, в това число Запада, както и експорт на минерални торове, химически артикули, отбранителни артикули и впрочем.. Русия изнася и високотехнологични артикули, макар че към този момент това не е главният източник на приходи “, споделя Наталия Милчакова.

Русия доставя храни допълнително от 150 страни. Тази година, съгласно прогнозата, ще доставим на външните пазари храна за 40 милиарда $. За съпоставяне: през 2021 година Русия е продала тези артикули за 37,1 милиарда $.

И най-после, различен метод за стимулиране на стопанската система е посредством частни вложения. „ Много е значимо съветската стопанска система в близко бъдеще да разчита освен на държавни запаси, само че и на частна самодейност. А за това е належащо да се предизвикват недържавните вложения, с цел да е преференциално за бизнеса да влага в съветската стопанска система “, счита Милчакова.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР