Русия не планира допълнителна мобилизация, заяви на пресконференция представител на

...
Русия не планира допълнителна мобилизация, заяви на пресконференция представител на
Коментари Харесай

Генералният щаб на руската армия: Не планираме допълнителна мобилизация

Русия не възнамерява спомагателна готовност, съобщи на конференция представител на Генералния щаб, съобщи РИА Новости.

Контраадмирал Владимир Цимлянски заяви, че от 1 октомври стартира есенната акция на постоянната наборна военна работа в армията. Както и преди, срокът ѝ е 12 месеца.

Циплянски особено акцентира, че Генералният щаб няма проекти за спомагателна готовност. Той добави, че към този момент има задоволително искащи за военнослужещи по контракт, както и доброволци, решили да вземат участие в тъй наречените от Москва " специфична военна интервенция " в Украйна.

Осем кубинци, наети от Русия за войната с Украйна, приказваха за процеса по набиране на военнослужещи, в границите на който се допуска, че в съветската войска към този момент са зачислени на работа най-малко 140 жители на Куба, заяви в това време радио " Свободна Европа ", представено от украинската организация Укринформ. " Свободна Европа " води журналистическо следствие на случая.

Кубинците са споделили пред кубинската медия " КубаНет " (CubaNet), че преди да бъдат наети, са разговаряли с Владимир Шкунов, водещ специалист към Волжкия филиал на историческия факултет на Руската академия на науките, който е и член на експертния съвет към съветското държавно управление.

През лятото на тази година въпросните кубинци били превозени със аероплан до Москва и, откакто са подписали контракти, са били зачислени в основаната в Тула 100 и шеста десантно-щурмова дивизия. Според хората, с които е говорила кубинската медия, към 140 техни сънародници към този момент са там.

Един от наетите, Фидел Ернандес, изяснява, че Шкунов в началото им е предложил " добра работа на строителен обект ". Впоследствие Шкунов се поинтересувал какво мислят кубинците по въпроса да се причислят към съветската войска. " Той ми сподели, че ще ми заплати добре, в случай че се съглася ", прибавя Ернандес.

Други от наетите кубинци декларират, че им е била препоръчана сумата от 195 хиляди рубли на ръка и месечна заплата от 204 000 рубли, с цел да вземат присъединяване във войната против Украйна.

Руски медии изнасят информацията, че специалистът по набиране на фрагменти Шкунов е админ на страницата " Русия за кубинците " в обществената мрежа Facebook, а също така оглавява клона в Уляновск на организацията за руско-кубинска дружба.

Укринформ напомня, че при започване на тази месец кубинското министерство на вътрешните работи е разкрило мрежа за трафик на хора, която работи от Русия, с цел да наема кубински жители, живеещи на съветска територия, и даже живеещи в Куба, за съветските въоръжени сили във войната против Украйна.

По думите на външния министър на Куба Бруно Родригес, страната не позволява на своите жители да стават наемни бойци и да вземат участие във войни, показва Укринформ.

Инфо: БНР, Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР