Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на

...
Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Русия наложи вето в Съвета за сигурност на резолюция, обвързваща климата и сигурността

Русия наложи несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в която измененията в климата се свързват с въпросите на сигурността , заяви " Свободна Европа ". Проектът на документа беше препоръчан от Ирландия и Нигер.

" За " гласоподаваха 12 из 15-те страни-членки на Съвета за сигурност. Против се разгласи Русия, който има право на несъгласие, както и Индия. Китай се въздържа.

" Евронюз " отбелязва, че в плана на резолюцията има апел към Генералния секретар на международната организация Антонио Гутериш да включи рисковете за сигурността, свързани с климата, като " централен детайл в общите тактики на Организация на обединените нации за попречване на спорове ".

Постоянният представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи, че " интернационалната общественост е надълбоко разграничена по тематиката за климата ". Според него, текстът на резолюцията е опит да се натрапи на международната общественост " позицията на климатичните деятели ". " Това на процедура би довело до надълбоко разделяне и декаданс в битката с климатичните промени ", счита Небензя.

Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфилд съобщи, че ветото на Русия няма никакво опрощение. По думите й, " климатичната рецесия е рецесия на сигурността ".
 Прогнозират милиард климатични
Прогнозират милиард климатични " бежанци "

Заради непрекъснатите климатични промени до 2050 година

Учените предвиждат, че поради непрекъснатите климатични промени се чака до 2050 година да се появят 1.2 милиарда души климатични бежанци , които ще търсят нови територии за живеене и могат да доведат до дестабилизация в разнообразни точки на света.

Заради климатичните промени могат да се изгубят 30% от международния стопански артикул. Цели страни ще изчезнат поради покачването на равнището на океаните. Промените носят риск от дефицит на запаси, в това число на питейна вода.

Всичко това е източник на бъдещи спорове - за запаси и за територия, предизвестяват анализаторите.
 Участниците в COP26 реализираха световно съглашение
Участниците в COP26 реализираха световно съглашение

Безпрецедентен текст за ролята на изкопаемите горива...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР