Русия може да затяга газовия обръч около Европа дори и

...
Русия може да затяга газовия обръч около Европа дори и
Коментари Харесай

Как Русия дирижира индиректно и цената на газовите хъбове в Европа

Русия може да стяга газовия обръч към Европа даже и през лятото Ролята на газовите в хъбове в определянето на цената в Европа е основна 90% от газовите транзакции на " Газпром " в Европа са свързани с TTF показателя
Откакто " Газпром " реши да приключи доставките на природен газ към България, у нас стартира разпалена полемика за разликата сред цената на газа, който идва по съветските тръбопроводи и тази на различни източници и LNG.

За България това включва американския полутечен газ, както и азерския газ, който от този месец стартира да влиза със 100% от непокътнатите количества съгласно подписания контракт на " Булгаргаз " с AGSC (Azerbaijan gas supply company).

Голяма част от въпросителните са свързани с ценообразуването на синьото гориво и с това дали високите цени на природния газ в Европа, което от своя страна води до рисково скъпа електрическа енергия, не се дължат напълно на Русия.
Реклама
Истината е, че цената на природния газ за множеството европейски консуматори не се дефинира от закрепени цени в дълготрайни контракти, а от котировките на европейските газови показатели. В последните 15 години ценообразуването на газа, който идва от " Газпром " към Европа, към този момент не разчита главно на цената на петрола като препоръка, а на газовите хъбове.

Действията на Кремъл демонстрират, че с голословните прекъсвания на доставките на газ към редица страни и ремонтът на " Северен поток 1 " се стреми да принуди Европейска комисия да се откаже от нови наказания. Засега Москва съумява да провокира суматоха на пазара и цените на газовите хъбове допират рекордни равнища.

" Газпром " сега не предлага количества на спот-пазара, само че цените по договорите с европейските му клиенти значително са свързани с котировките на хъбовете. Това значи, че цената на съветския газ следва тази на хъбовете, като би трябвало да се има поради, че в договорите на " Газпром " има и нефтен съставен елемент. От своя страна петролът също нарастна след началото на войната в Украйна, а Русия като член на ОПЕК+ също има интерес от висока цена на суровината.

В последните няколко дни котировките на най-ликвидния европейски газов хъб TTF се повишиха до 168 евро на мвТч. А това е " мястото ", с което са обвързани над 90% от газовите транзакции на " Газпромекспорт " с Европа. Цените на тока незабавно се изстреляха до 330-380 евро на мвТч (над 700 лева на мВтч) в цяла Европа и макар че повода не може да е единствено една, то най-важен принос за волатилността на пазара е точно природният газ.
Реклама
В България цените на тока на свободния пазар ( за бизнеса) през юли са приблизително по 320 евро за мвТч. Или 625 лева за мвТч. Таз инфлация, значително импортирана извън, няма по какъв начин да се избегне, защото даже и България да е чист експортьор и производител на евтина електрическа енергия, то либерализираният пазар в Европейски Съюз придвижва скъпите цени и тук.
Газовите хъбове
Именно процесът на либерализация на европейските газови пазари довежда до включването на европейските хъбове във формулата на ценообразуването, вместо да се дава приоритет на котировките на петрола. В Европа като цяло има доста на брой спот пазари, на които се търгува газ, само че единствено някой от тях имат нужната ликвидност, с цел да бъдат употребявани като препоръка. Безспорно най-големият е нидерландският TTF, който наследява в тази си роля английският NBP.

Котировките на спот пазарите нормално се движат редом с наличните дълготрайни контракти сред " Газпром " и европейските страни. Тези контракти нормално са под формата TOP (взимаш или плащаш), тъй че да подсигурят сигурност на газовата промишленост, че количествата ще бъдат оползотворени. Тоест договорите вършат клиентите на съветския газ извънредно подвластни от придвижванията на TTF пазара.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Пазари 3 Компании 1 Свят 2 Пазари 3 Компании 1 Градове 2 Компании 3 Икономика Реклама
Според данни на енергийния концерн на Оxford преди години дълготрайните контракти и газовите транзакции в Европейския съюз са били на 90% петролно индексирани. А към днешна дата 90% от покупко-продажбите в Северозападна Европа са напълно хъбове индексирани (TTF), а от няколко години включително влизат Централна и Югоизточна Европа.

В България формулата, която се употребява от " Булгаргаз " в контракта с " Газпром " се дефинира от 70% TTF и 30% петролни деривати.
Власт в тръбите
В България смяната се случва при започване на 2020 година, като резултат от извоювано арбитражно дело от Европейската комисия против " Газпром " за монопол на газовия пазар. Тогава резултатът е сериозен - цената на газа по дълготрайния контракт с Москва пада с 40% поради това, че се индексира по отношение на европейските хъбове, а не цената на петрола. Ние ставаме и последната страна от Европейски Съюз, която приема измененията, които имат за цел да изравнят високите цени на страните в Източна Европа с по-евтините ликвидни газови показатели на Запад.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Нововъведението обаче лека-полека построява различен тип монопол: на съветския газ над газовите хъбове в Европа. Това естествено се случва поради зависимостта на Европа от съветското гориво и дългите години безучастие за намиране на работещи други възможности. Но и най-много поради това, че ликвидността на газовите хъбове на сегментите " ден напред " и " месец напред " на европейските показатели се дефинират от наличните количества в тръбопроводите които идват от Русия.

По принцип сегментът " месец напред " е най-ликвидният и той се употребява като препоръка в газовите контракти. Той работи на следния принцип: осредняват се цените, на които е затворил показателят през месеца и съгласно тях се купуват количества, които ще бъдат доставени през идващия месец.

Това значи, че TTF показателят е извънредно волатилен на протичащото се в съветските тръбопроводи. Например, когато Русия понижи доставките по Ямалския газопровод и " Северен поток 1 ", това незабавно понижава ликвидността на газ в Централна и Западна Европа и това рефлектира върху цената на газовия хъб. За разлика от това, количествата, които влизат от " Турски поток " през България, нямат толкоз мощно отношение към котировките на нидерландския хъб, което води до парадокса, че даже и ние да получаваме задоволително количества по тръбата, отново ще би трябвало да плащаме повече, в случай че цената на европейските показатели е висока поради самата формула.

Петролната съставния елемент във формулата също е в интерес на Русия поради високите цени на петрола. След като стана член на организацията ОПЕК+, Москва се пробва да оказва съществено въздействие и на петролния пазар посредством връзките си в Близкия Изток и личното си произвеждане.

В последна сметка сега делът на съветския газ в Европа спадна от 40 на 25%, само че това се случва с цената на доста високи цени, а Европа има да извърви дълъг път до обезпечаване на нужните други възможности.
Свързани публикации Природният газ продължава да нараства и към този момент е над 140 евро/мВтч 30 юни 2022, 16:10 Аварии, поправки, ограничавания - какво подклажда енергийната рецесия в Европа 22 юни 2022, 09:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР