Русия може да се окаже изправена пред по-дълга и по-дълбока

...
Русия може да се окаже изправена пред по-дълга и по-дълбока
Коментари Харесай

При закрити врата Русия признава за дълбоки икономически щети от войната

Русия може да се окаже изправена пред по-дълга и по-дълбока криза като следствие от американските и европейски наказания, засегнали браншове, на които страната разчита от години за задвижване на стопанската система си. Това излиза наяве от вътрешен отчет, предопределен за държавното управление в Москва, представен от Bloomberg.

Документът, който е резултат от месеци на оценки от специалисти и представители на управляващите, се пробва да даде действителна визия за резултатите от международната изолираност върху съветската стопанска система. Той рисува надалеч по-неприятна картина от тази, която публична Москва показва в обществените си данни. Bloomberg е видял копие от отчета, направен за показване в границите на среща на високопоставени представители на властта, провела се на 30 август. Хора, осведомени с разискванията, са удостоверили достоверността на документа.

Два от показаните три сюжета в отчета, демонстрират ускорение на икономическото стесняване следващата година, като стопанската система се връща към предвоенното си положение чак в края на десетилетието или по-късно. Сценарият на придвижване " по инерция " планува стопанската система да доближи дъно идната година при 8.3% под икономическото показване от 2021 година " Стресовият " сюжет пък предвижда дъно през 2024 година при 11.9% под миналогодишното ниво.

Генерално всички вероятни сюжети чакат натиска на глобите да се усили, като е по-вероятно повече страни да се причислят към тях. Острият завой на отдалечаване на Европа от съветския нефт и газ също може да засегне способността на Кремъл да доставя личния си пазар, излиза наяве от текста.

Освен глобите, които покриват към една четвърт от вноса и износа на Русия, отчетът регистрира и това, че страната е изправена пред " обсада ", която на процедура визира всички форми на превоз и рефлектира още повече върху стопанската система. Технологичните и финансови ограничавания също усилват натиска. Според отчета до 200 хиляди IT експерти може да изоставен страната до 2025 година - първа публична прогноза на разрастващото се " приключване на мозъци ".

Официално управляващите не демонстрират огромно терзание от глобите, като прогнозите са за допустимо икономическо стесняване от под 3% тази година и даже още по-малко идната.

В отчета се приканва за предприемането на редица ограничения за поддръжка на стопанската система и облекчение на резултатите от глобите, с цел да може тя да се възвърне до предпандемичното си положение през 2024 година и да пораства стабилно по-късно. Но ограниченията са за стимулиране на вложенията - същите, които държавното управление прилагаше през последното десетилетие, когато растежът бе в застой и без наказания.

През идващите година-две, предизвестява отчетът, може да се следят понижени индустриални размери в редица насочени към износа браншове – от нефт и газ до метали, химикали и дървен материал. И въпреки известно възобновяване да е допустимо на по-късен стадий,

тези браншове ще престанат да бъдат моторите на стопанската система “.

Пълно прекъсване на вноса на газ за Европа – главният съветски пазар – ще коства до 400 милиарда рубли (6.6 милиарда долара) на година в загуби от данъчни доходи, предизвестява отчетът. Няма да е допустимо те да се компенсират изгубените продажби с нови пазари даже и в средносрочен проект. В резултат производството ще би трябвало да бъде понижено, което заплашва задачите на Кремъл за разширение на локалното доставяне, предизвестява отчетът.

Плановете на Европа да спре вноса на съветски петролни артикули – към 55% от износа на Русия е бил за Стария континент предходната година – също може да провокира обилни съкращения на производството, оставяйки локалния пазар без гориво.

Производителите на метали пък губят 5.7 милиарда $ на година от глобите, се споделя още в отчета.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР