Русия може да построи второ разклонение на газопровода „Турски поток“

...
Русия може да построи второ разклонение на газопровода „Турски поток“
Коментари Харесай

Песков: Русия може да построи второ разклонение на Турски поток към България

Русия може да построи второ отклонение на газопровода „ Турски поток “ в България напряко през Черно море, въпросът се разисква, заяви пред публицистите прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от „ Интерфакс “, съобщи " Фокус ".
„ България демонстрира интерес и неговата реализируемост на процедура е обусловена от редица аргументи, т.е. невероятно е да бъде осъществен без да имаме избрани гаранции от Европейската комисия и самата България, отчитайки предходния опит. Този интерес е забавен и на самите българи, и на Москва, по тази причина работата към този момент ще се води в на практика проект “, съобщи Песков.
Той означи още, че България желае да построи газов хъб и „ те имат предпочитание да получат от нас отклонение – въпросът е от къде, по кое отклонение, през кои граници “.
„ Но в случай че „ Южен поток “ се реализираше по посока към България, то „ Турски поток “ на процедура е осъществен и, несъмнено, тук е по-сложно, само че въпреки всичко има интерес и от двете страни “, изясни Песков, като означи, че е допустимо строителството на отклонение към България откъм Черно море.
По-рано в сряда министър председателят на България Бойко Борисов на пресконфренция в Москва съобщи, че президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган са разискали тематиката за продължение на газопровода „ Турски поток “ по посока към България и са го подкрепили.
Борисов също е благодарил на Русия за това, че „ не се сърди “ на неговата страна за неуспеха на плана „ Южен поток “, определяйки като почтено държанието на „ старшия “ сътрудник.
В хода на конференцията Путин съобщи, че въпросът за преноса на газ от „ Турски поток “ към Европа през България „ се създава в на практика проект с Турция и България “. Той акцентира също, че въпросът за размерите на директния газ през България би трябвало да бъде привързан с размерите на доставките по други коридори.
На 26 май „ Газпром “ и държавното управление на Турция подписаха протокол за сухопътния сектор на директното отклонение на газопровода „ Турски поток “ за доставка на съветски газ към европейските консуматори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР