Русия казва, че е готова за диалог със Запада, но

...
Русия казва, че е готова за диалог със Запада, но
Коментари Харесай

Русия недоволна от US предложенията. Байдън: Тя може да нападне Украйна до дни

Русия споделя, че е " подготвена за разговор " със Запада, само че акцентира, че нейните " червени линии и стратегически ползи " в региона на сигурността " са били пренебрегнати ". Това написа в 11 страници публични съветски отговори на американските оферти по тематиката, оповестени през днешния ден на уеб страницата на съветското външно министерство. Държавният департамент на Съединени американски щати удостовери пред организация РИА Новости, че ги е получил.

Междувременно президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести още веднъж през днешния ден, че Русия към момента може да нахлуе в Украйна до дни, а Русия експулсира посланик номер 2 в посолството на Съединени американски щати в Москва, съобщи АП. Напрежението се качи още веднъж в най-острото опълчване сред Изтока и Запада от десетилетия, означи организацията.

„ Всички признаци, които виждаме, са, че са подготвени да влязат в Украйна, да нападат Украйна “, сподели Байдън пред кореспонденти.

Той сподели, че Съединени американски щати имат „ аргументи да имат вяра “, че Русия приготвя инсценировка на случай като претекст да нападне, само че не даде детайлности. Той сподели също, че „ няма проекти “ да приказва скоро с Путин, съобщи АП.
Поводът за тревожните прогнози на американския президент са засилените престрелки по линията на прикосновение сред държавните войски и съветските етнически сепаратисти в Източна Украйна през днешния ден. Заради тях Байдън подреди на държавния секретар Антони Блинкън да промени проектите си за пътешестване в последния миг, с цел да приказва на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Украйна, съобщи Ройтерс. По-късно през днешния ден Блинкън се появи изненадващо в Съвета и сподели, че Русия се готви да нахлуе в Източна Украйна с " фиктивен предлог " и че той предлага да се срещне с съветския външен министър Сергей Лавров другата седмица, съобщи Би Би Си. В допълнение Блинкън предложи срещи на съвета НАТО-Русия и на непрекъснатия съвет на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, с цел да бъдат потушени напреженията по границата сред Русия и Украйна " без спор ".
" Доказателствата са налице, че Русия върви към неизбежна инвазия. Това е решителен миг ", сподели пред кореспонденти посланичката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Гринфийлд, представена от организацията.

" Виждаме ги да летят допълнително бойни и поддържащи самолети. Виждаме ги да изострят своята подготвеност в Черно море ", сподели министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин в централата на НАТО в Брюксел през днешния ден, представен от Ройтерс. „ Виждаме ги даже да усилват кръвните си ресурси ".

" Аз самият бях боец не толкоз от дълго време. Знам от първа ръка, че не вършиме сходни неща без причина ", сподели Остин, пенсиониран армейски военачалник. „ И сигурно не ги вършиме, в случай че се готвите да си съберете багажа и да се приберете вкъщи “.

Руско навлизане в Украйна не се случи, макар че Съединени американски щати приказват за него от предходната есен, се споделя в съветските отговори.

„ Констатираме, че американската страна не е дала градивен отговор на главните детайли на проектодоговора със Съединените щати, направен от съветската страна за гаранции за сигурност “, се споделя в изказването на съветското външно министерство.

Уточнява се, че става дума за отменяне на по-нататъшно разширение на НАТО, отдръпване на „ формулата от Букурещ “, че „ Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО “, както и за отменяне на основаването на военни бази на територията на страни, които са били преди този момент част от Съюз на съветските социалистически републики и не са членове на съюза, в това число потреблението на тяхната инфраструктура за осъществяване на каквато и да е военна активност, както и връщането на военните качества, в това число ударните, и инфраструктурата на НАТО към положението от 1997 година

„ При липса на подготвеност на американската страна да се споразумее за твърди, правно обвързващи гаранции за гарантиране на нашата сигурност от Съединените щати и техните съдружници, Русия ще бъде принудена да отговори, в това число посредством използване на ограничения от военно-технически темперамент. “, се споделя в текста.

В документа се акцентира, че няма " настъпление в Украйна " и не се възнамерява.

„ Твърденията за „ отговорност на Русия за ескалацията “ не могат да се преглеждат по различен метод, с изключение на като опит за оказване на напън и обезценяване на предложенията на Русия за гаранции за сигурност “, споделиха от министерството.

Министерството на външните работи означи, че съветските отговорности по Будапещенския меморандум от 1994 година нямат нищо общо с " вътрешноукраинския спор ", и също по този начин напомня познатата съветска теза, че загубата на териториална целокупност от страната е настъпила вследствие на вътрешни процеси. В текста на документа се отбелязва, че за разрешаване на обстановката е належащо Киев да съблюдава Минските съглашения, а Западът би трябвало да спре да доставя оръжия на Украйна и да изтегли всички свои инструктори оттова.

В документа се акцентира, че настояванията за евакуиране на войските от избрани райони на съветска територия са неприемливи и подкопават вероятностите за реализиране на действителни съглашения.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР