Русия има програма за саботаж на критична инфраструктура в Северно

...
Русия има програма за саботаж на критична инфраструктура в Северно
Коментари Харесай

Разследване в Скандинавия: Русия има цяла флотилия от скрити кораби за саботаж в Северно море

Русия има стратегия за бойкот на сериозна инфраструктура в Северно море. Това излиза наяве от следствие на публични медии в Дания, Норвегия, Швеция и Финландия. Данните са най-много за събиране на разследваща информация. Кремъл отхвърли изказванията като " неоснователни ". Първата част от следствието, озаглавено " Скритата война на Путин " се излъчва през днешния ден по скандинавските медии. Ето част от разкритията, показани от Българска национална телевизия. 
Прочетете още
Репортажите описват, че Русия има флотилия от кораби, които публично са риболовен траулери и проучвателен плавателни съдове. Но на процедура те са оборудвани със специфична инсталация за подводно наблюдаване и вършат карти на вероятните места за саботажи. Обществените медии са анализирали прихванати съветски информационни канали, които свидетелстват за съществуването на така наречен кораби-призраци в Северно море. Те се движат с изключени предаватели, с цел да не разкриват местоположението си. Един от корабите, на които публицистите обръщат внимание, е " Адмирал Владимирский " - публично се счита за проучвателен морски съд, само че евентуално става дума за шпионски транспортен съд, настояват репортажите. Датски тв екип е снимал " Адмирал Владимирский " - на борда му се виждат въоръжени мъже с маски.

Журналистите са наблюдавали няколко случая, измежду които спирането на информационен кабел край Свлабард, Норвегия и извънредно придвижване на съветския транспортен съд в региона на вятърни паркове край крайбрежията на Нидерландия и Англия. Според датското контраразузнаване Москва приготвя проектите за подривна активност при положение на пълномащабен спор със Запада.

" Наясно сме, че и в предишното и през днешния ден Русия ни шпионира. Прави го на първо място, с цел да разшири опциите за деяние - във външнополитическата сфера и в региона на сигурността. Русия шпионира, тъй като Москва се нуждае от информация! ", съобщи Андерс Хенриксен, шеф на службите за сигурност и разузнаване в Дания.

Според норвежките служби програмата е доста значима и се управлява от най-високите етажи в Москва. По данни на автоматизираната система за идентификация на корабите, през последните 10 години минимум 50 съветски плавателни съдове са имали опция скрито да събират информация.

Значи има повече от 50?

" Много повече. Няколкостотин. Вероятно. Тези, които вие открихте, са най-активните. Или най-видимите. Не знаем какъв брой от останалите се употребяват от самото начало или единствено от време на време, или са просто в режим на подготвеност ". сподели доцент Столе Улриксен от Норвежки академични лицей по защита.

Авторите на следствието от 4-те публични медии са поискали коментар от съветска страна. Отговорил е единствено съветският дипломат в Норвегия, съгласно който " дейностите на съветските кораби подхождат на интернационалното право ".

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР