Русия има най-много имоти в България в сравнение с други

...
Русия има най-много имоти в България в сравнение с други
Коментари Харесай

Паркинг, улица, апартаменти. Как Русия иска да получи още повече имоти в България

Русия има най-вече парцели в България спрямо други страни, само че желае още. Кремъл отпусна пари за издирването на всичко от времената на Руската империя и на Съюз на съветските социалистически републики. Първите искания към този момент са оповестени. Свободна Европа се срещна с документи, които разкриват какво още желае Русия в София.

Точно против съветското посолство в София има хотел, а пред хотела има паркинг. А сред посолството и този паркинг на Парк-хотел " Москва " е столичният бул. " Драган Цанков ".

Общото сред парцелите от двете страни на булеварда е единствено това, че хотелът носи името на съветската столица. Иначе посолството си е съветска благосъстоятелност, а терените и постройките от другата страна си имат частни притежатели.
Не единствено парцелът против посолството, само че и жилища и земя в още три квартала на София.
Само че страната Русия не мисли по този начин.

Посолството публично е предявило искания към 700 кв. метра земя, върху която попадат паркингът и част от улицата, по която се влиза в квартала. Руската федерация няколко пъти e пращала писма на Столичната община, с които претендира освен за имота против посолството, само че и за жилища и земя в още три квартала на София. Това разкриват документи, които Свободна Европа изследва.

Действията на посолството по отношение на парцелите стартират две години преди Русия да нападне Украйна. Те са част от обща политика на президента Владимир Путин , който при започване на 2024 година подписа и декрет, с който изиска да бъдат издирени всички задгранични парцели от времето на Руската империя и Съветския съюз.

И сега Русия има в София най-вече парцели измежду всички непознати посолства. Москва се разпорежда с повече здания и земя от посолствата на Съединени американски щати, Китай, Франция и Германия взети дружно, сподели предходно. Руснаците даже владеят парцели, които съгласно съда си имат други притежатели, само че отхвърля да ги освободи с претекста, че те са неприкосновени поради дипломатически статут.

В тази история обаче става дума за други парцели, за които до момента не сме чували да имат някаква връзка с Русия или пък Москва да си ги е желала.

Става дума за парцели в кварталите " Изток “, " Княжево “, " Овча купел ", " Възраждане " и централната част на София. Това са част от новите искания на Русия, разказани в документите, с които Свободна Европа се срещна.

Попаднахме на документите за тази история, до момента в който събирахме информация за стопанисваните парцели от Русия в България. Докато откривахме нови обстоятелства, пристигна и новината от Москва - президентът Владимир Путин изиска ускорение на работата по търсене на парцели на две страни, които през днешния ден не съществуват - Руската империя и Съюзът на руските социалистически републики (СССР), само че пък Руската федерация е техен правоприемник.

От две години Русия води непредизвикана, в която към този момент починаха хиляди мирни украинци, а нападенията по въздух против Киев и други украински градове не престават да са ежедневие. България и другите страни от Европейския съюз осъдиха експанзията, постановиха наказания на Русия и оказват помощ с оръжие и пари на Украйна. Заради това Русия разгласи тези страни за вражески.

България също е неприятелска страна, споделя Москва. Това обаче не пречи на съветското посолство да демонстрира вкус към още парцели.
Какво желае Русия този път
Потърсихме обстоятелствата за тази история от Столична община, посолството на Русия, държавното дружество в Москва, което ръководи парцелите зад граница, както и от свои източници. Най-честият отговор, който получавахме, беше безмълвие.

В документите, които видяхме, става дума за парцели в центъра на София и кварталите " Изток “, " Княжево “, " Овча купел " и " Възраждане ". Те са разказани в пет публични писма, получени в Столичната община в продължение на три години - 2020, 2021 и 2022 година.

Заявленията идват в общината през съветското посолство, само че са подписани от съветското федерално дружество “ Госзагрансобственность ”. Това е държавна компания на директно послушание към администрацията на президента на Руската федерация, т.е. Путин.

С тези пет писма Москва търси парцели в София от годините след Втората международна война. Тогава България е съдружник на Нацистка Германия, само че през август 1944 година афишира неутралитет. Следващия месец войските на Съюз на съветските социалистически републики влизат в София и с тяхна помощ е наложена комунистическа тирания, която остава до 1989 година

Сега съветското посолство се базира на закон, който е признат след влизането на руските войски и в тяхно наличие - става дума за закон от 1946 година за предаване на немските активи в България на Съветския съюз.
За какво става въпрос в този закон
Този закон планува национализация в интерес на Съюз на съветските социалистически републики, която е осъществена от България след края на Втората международна война. Тогава в страната стартира да ръководи комунистическата партия, която е близка до тогавашния Съюз на съветските социалистически републики.
 Факсимиле от Държавен вестник, 31 май 1946 година
В член 1 на закона е записано, че на база решението на Берлинската (Потсдамска) конференция и като „ частична отплата за вредите и страданията, породени от Германия на Съветския съюз “, всички активи, благосъстоятелност на немски физически и юридически лица, се дават на Съюз на съветските социалистически републики. Това значи всички заводи, парцели, жилища, къщи.

Срещата на водачите на Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Англия в Потсдам през лятото на 1945 година урежда следвоенното бъдеще на Германия, която към този момент публично е капитулирала. Приетият от България закон визира собствеността на немската страна и немски физически и юридически лица в страната.
 Факсимиле от писмото до кмета на София, заведено в деловодството на 26 април 2021 година
75 години по-късно Русия се базира на този закон и написа до Столична община, с цел да си изиска това, което счита за свое.

Заявления от страна на Русия са регистрирани в Столична община и през 2022 година - годината, в която войната стартира, а Русия разгласи България за неприятелска страна.

" Искането е обвързвано с правата на Руската Федерация като приемник на Съюз на съветските социалистически републики във връзка с избрани недвижими парцели (бивша благосъстоятелност на немски граждани) ", споделиха за Свободна Европа от Столична община.

Заявленията са свързани с парцели, които е трябвало да бъдат предадени на съветската страна въз основа на закона за предаване на Съюз на съветските социалистически републики на немското имущество в България.

След като получава писмата, общината желае от Министерството на външните работи (МВнР) интернационалните съглашения, протоколи и документи, с които да се обясни дали претенциите към тези парцели са основателни.

" Документите не са изпратени от Министерство на външните работи в Столична община, защото част от тях са с гриф “ Поверително ”, а другите са налични единствено при избран ред в учрежденския списък на министерството ", написа в отговора на общината до Свободна Европа.

На процедура до момента нищо не е последвало от съветските заявки.
Кои са парцелите, които Русия търси
Става въпрос за имот и постройка в квартал " Овча купел ", два жилището в регион " Възраждане " и един на ул. " Лавеле " в централната част на столицата, имоти в " Княжево " и " Изток ". Данните за тези парцели научихме от Столична община, както и от пълномощие, което съветската държавна компания е издало на юриста, който да я съставлява пред българските управляващи.

Свободна Европа разполага с преписката за имота в квартал " Изток ". Той е от близо 700 квадратни метра, среща се директно против посолството на Русия и върху него сега има паркинг и улици.

 В алено са парцелите, в които попада парцел, някогашна благосъстоятелност на Леополд Линдбюхрел. Той е конфискуван по силата на Закона за предаване в благосъстоятелност на Съюз на съветските социалистически републики на немското имущество в България. В жълто е постройката на съветското посолство в България.
Потърсихме информация и от регион „ Изгрев “, където се намира квартал „ Изток “. Кметът Делян Георгиев сподели за Свободна Европа, че през 2021 година в общината са постъпили претенции за инспекция на няколко парцела, само че не си спомни точния им брой.

„ Няма по какъв начин да върнем тези парцели, тъй като е минало доста време и тъй като кварталът се е развил и на тяхно място има улици и жилищни здания “, сподели Делян Георгиев.
 Паркингът пред Парк-хотел
Квартал „ Изток “ е един от скъпите столични квартали. Има пояснение за какво съветските искания са към парцели точно там. Преди 1944 година в " Изток " е имало няколко заводи, благосъстоятелност на немски жители. Около тях се е развил и жилищният квартал, като множеството притежатели на имоти и здания са били германци.

С идването на комунистическата власт в България огромна част от частната благосъстоятелност в квартала е национализирана. Районът е наименуван „ Сталин “, на името на генералния секретар на руската комунистическа партия и едноличен началник на тоталитарния режим в Съветския съюз от 1922 до гибелта си през 1953 година.

Адвокатът, който съставлява съветската страна, отхвърли да разяснява тематиката пред Свободна Европа.
Проблемът с немските активи
Историята с немските парцели след войната към момента не е изцяло проучена, написа в своя научна обява от 2000 година проф. Господинка Никова от Българската академия на науките, която изследва този интервал.

Тя открива, че към края на войната Германия има най-голяма благосъстоятелност в България спрямо другите страни. През 30-те години на огромните немски компании са дадени специфични преференции. Тогава България е съдружник на Германия.

След края на Втората международна война всички немски активи в България стават руски. При подписването на Съглашението за помирение през октомври 1944 година България поема отговорности по отношение на немската благосъстоятелност. Конфискувани са жилищата, вилите, цялата движима благосъстоятелност и персоналните движимости на немските жители и техните фамилии. Всичко това се случва под контрола и с разпорежданията на руските представители в България.

През 1945 година е подписано съглашение сред страните победителки, в което се споделя, че репарационните искания на Съюз на съветските социалистически републики към Германия би трябвало да бъдат задоволени за сметка на немските активи в Източна Европа.

„ Това решение признава на Съюз на съветските социалистически републики правото на благосъстоятелност и върху немските имущества в България “, написа проф. Никова.

По разпореждане на руските управляващи през март 1946 година редица къщи и жилища в центъра на София, някогашна немска благосъстоятелност, са освободени от българските им наематели. Близо 30 независими здания и жилища са дадени на чиновници от изграждащите се в страната руски икономически институции.

„ Така още преди приемането на специфичен закон, част от някогашните немски парцели са конфискувани от руските служби “, написа проф. Никова.

Прехвърлянето на немската благосъстоятелност става в интервала 1946-1948 година Създаденото Управление на руските имущества в България става съсобственик и в 159 предприятия. Покрай преодоляването на немските активи пораждат доста въпроси със стопанисването им, влиза се в несъгласие и с редица настоящи по това време закони.
Сега Путин желае всичко
Издирването и придобиването на парцели зад граница е целенасочена съветска политика, финансирана от страната. В средата на януари президентът Владимир Путин подписа, от който излиза наяве, че Русия стартира да търси, пази и финансира парцелите си в чужбина. Разпореждането е да бъдат издирени и завършени документите за всички задгранични парцели от времето на Руската империя и Съюз на съветските социалистически републики.

За задачата Русия ще отдели средства за търсене, регистрация и правна отбрана на парцелите, за които има искания. Изпълнението на задачата е предоставено на Предприятието за ръководство на задгранична благосъстоятелност, което е част от администрацията на президента на Русия. От на предприятието излиза наяве, че то има клонове в Германия, Финландия и Чехия, както и представителства във Франция, България, Унгария, Монголия, Израел и Палестинската автономност. То ръководи парцели в 75 страни на Европа, Америка и Азия.

С различен декрет на президента Путин се отпуска дотация за възобновяване на разноските за поддръжка и употреба на съветски парцели в чужбина. Русия има забележителен сграден фонд в България.

От информация на съветската държавна организация излиза наяве, че през 2015 година за първи път е отпусната дотация за търсене на съветски парцели зад граница. Това е година след противозаконното анексиране на Крим от Украйна. Субсидията е спряна през 2021 година и обновена още веднъж с сегашния декрет от януари 2023 година

Свободна Европа изпрати въпроси до съветското държавно дружество за ръководство на парцелите в чужбина и съветското посолство в София, само че не получи отговори.
Какво друго има Русия в България
Руската страна е притежател на десетки декари българска земя и скъпи парцели. Част от тях са с дипломатически статут или претендират за подобен. Този статут значи, че тези парцели съставляват територия на непозната страна и са неприкосновени.

Русия владее парцели в столичните квартали „ Панчарево “, „ Изток “, „ Бояна “, „ Хиподрума “ и в идеалния център на града.

Историята на тяхното придобиване е друга. Част от тях са въз основата на междуправителствени съглашения, други са превзети или подарени.

През ноември депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който е глобен за корупция от Съединени американски щати и Англия, на съветски парцели в България и сподели, че ще има законодателна самодейност, обвързвана с този въпрос. Държавната организация за национална сигурност стартира инспекция. Почти три месеца по-късно няма обществено оповестен резултат.

На този декор идва разкритието за още искания на Русия към парцели в България. Свободна Европа се съветва с адвокати. Според тях собствеността върху който и да е парцел може да се потвърди единствено в съда. Фактите към проучваните от Русия парцели са много оплетени и е малко евентуално тази история скоро да има развиване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР