Русия и Украйна засилват набирането на войници, които да се

...
Русия и Украйна засилват набирането на войници, които да се
Коментари Харесай

Русия и Украйна набират нови войници, готови за дълга война

Русия и Украйна ускоряват набирането на бойци, които да се борят и умират в кални окопи, разрушени градове и обширни минни полета, с цел да подсилят мощно изтощените си армии, което е още един знак, че двете страни се приготвят за дълга война, пишат Джефри Джетълман и Алън Юас в „ Ню Йорк Таймс ”.

В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин подписа декрет, с който позволява по-голям от нормалния пролетен набор за набиране на към 147 000 души, което е с към 10 % повече от същата пролетна акция през 2022 година Макар че е малко евентуално новобранците да отидат незабавно на бойното поле - а един съветски чиновник твърди, че те въобще няма да бъдат изпратени там - наборната работа ще сътвори по-голям запас от евентуални бойци за съветската войска, която претърпя големи загуби.

Украйна, която също се пробва да попълни редиците си, заяви, че е получила над 35 000 заявки за новите сили, които образува - Офанзивна армия. В продължение на няколко седмици, пробвайки се да притегли доброволци, украинското държавно управление разлепи плакати и билбордове из цялата страна и популяризира проекта си за мрежа от бойни бригади, които ще работят под управлението на Министерството на вътрешните работи дружно с постоянните войски.

През цялото време в Украйна идват още западни оръжия, а публични лица настояват, че скоро Киев ще стартира контраатака, с цел да си върнат изгубените територии в източната и южната част на страната.

Нито Украйна, нито Русия разкриват броя на жертвите си, само че западни чиновници и анализатори настояват, че и двете страни са понесли големи загуби в човешка мощ. Американски публични лица пресмятат, че от началото на пълномащабната съветска инвазия през февруари предходната година до момента са убити или ранени към 200 000 съветски бойци, а Украйна е дала над 100 000 жертви.

Последните седмици на жестоки сражения в източната част на страната, по-специално в градове и селища като Бахмут и Авдиевка, костваха на Украйна огромен брой бойци, в това число някои от най-опитните им бойци. Представители на Съединени американски щати обявиха предишния месец, че на моменти стотици украински бойци са ранявани или убивани всеки ден.

Въпреки че потуши несъгласието с войната в Русия, Путин остава сензитивен към публичното мнение и от време на време се сблъсква с възмущението на родственици на бойци и моряци - да вземем за пример след потъването на съветския флагмански транспортен съд в Черно море. Тази седмица съветските публични лица наподобява се пробваха да потушат опасенията, че последно набираните новобранци скоро ще се окажат на бойното поле.

Преводът е на БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР