Русия и Украйна утре ще се явят пред Международния съд

...
Русия и Украйна утре ще се явят пред Международния съд
Коментари Харесай

Международният съд на ООН ще разгледа възраженията на Русия по делото, заведено от Украйна

Русия и Украйна на следващия ден ще се явят пред Международния съд на Организация на обединените нации на чуване, фокусирано върху изказванията на Москва, че нашествието ѝ в Украйна е била осъществена за попречване на геноцид, съобщи Българска телеграфна агенция.

Украйна заведе дело в Международния съд на Организация на обединените нации броени дни след началото на съветската инвазия на 24 февруари предходната година.

Според Киев Русия нарушава интернационалното право, потвърждавайки, че нашествието ѝ има за цел да предотврати хипотетичен геноцид в Източна Украйна. 

Руски публични лица не престават да упрекват Украйна в геноцид. 

Русия желае делото да бъде прекъснато и възразява против юрисдикцията на Международния съд. 

Изслушванията ще продължат до 27 септември и няма да се занимават всъщност с делото, а ще бъдат фокусирани върху правни причини по отношение на юрисдикцията. 

Москва твърди, че Украйна употребява делото като заобиколен метод да получи решение по отношение на цялостната правда на военните си дейности. 

Киев към този момент преодоля едно затруднение, откакто през март предходната година съдът взе авансово решение в негова изгода и разпореди на Русия незабавно да приключи военните си дейности в Украйна.

В чуванията, които стартират на следващия ден, ще вземат участие и 32 страни, подкрепящи аргумента на Украйна, че съдът има юрисдикцията да придвижи делото напред.

Русия към този момент пренебрегва разпореждането на Международния съд да приключи военните си дейности, а той не разполага с опция да постанова осъществяването на своите разпоредби. Но съгласно специалисти решението на магистратите ще е значимо във връзка с всевъзможни бъдещи претенции за репарации.

" Ако съдът откри, че за дейностите на Русия не е имало законно опрощение според Конвенцията за геноцида, решението може да стане съображение за иск за обезщетение ", сподели Джулиет Макинтайър, учител по право в Университета на Южна Австралия и наблюдаващ на Международния съд.

Конвенцията на Организация на обединените нации за геноцида от 1948 година дефинира геноцида като закононарушения, осъществени " с желание да се унищожи напълно или отчасти дадена национална, етническа, расова или религиозна група като такава ", отбелязва Ройтерс. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР