Русия и САЩ изразиха одобрение за декларацията от срещата на

...
Русия и САЩ изразиха одобрение за декларацията от срещата на
Коментари Харесай

САЩ и Русия изразиха одобрение за декларацията от срещата на върха на Г-20

Русия и Съединени американски щати показаха утвърждение за декларацията от срещата на върха на Г-20, в която не се подлага на критика директно Москва за войната в Украйна, до момента в който водачите на групата започнаха през днешния ден последния ден от разискванията, съобщи Ройтерс.

Най-големите стопански системи в света реализираха през вчерашния ден консенсус в взаимната си декларация от Делхи, в която се заобикаля осъждането на Русия за войната, само че се обръща внимание на човешкото страдалчество, което е предизвикал спорът, и се насочва апел към всички страни да не употребяват мощ, с цел да завземат територии.

" Всичко бе отразено в уравновесена форма ", сподели договарящият от името на Русия в Г-20 Светлана Лукаш, представена от съветската организация Интерфакс. " Всички страни членки на Г-20 се съгласиха да работят като едно цяло в полза на мира, сигурността и разрешаването на спорове по света ", добави тя.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан сподели пред публицисти, че декларацията " прави доста добра работа в отбрана на правилото, че обособените страни не могат да употребяват мощ, с цел да търсят териториални придобивки или да нарушават териториалната целокупност и суверенитета или политическата самостоятелност на други страни ".

Германия и Англия също показаха утвърждение за резолюцията, само че Украйна съобщи, че " тя не е мотив за горделивост ".

В седмиците преди срещата на върха появилите се остри разлики в мненията за войната заплашваха да провалят срещата, като Западът настояваше страните членки да разкритикуват Москва за нахлуването, а Русия заплаши, че ще блокира всяка резолюция, която не отразява нейната позиция.

Лидерите от Г-20, измежду които президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, немският канцлер Олаф Шолц, английският министър-председател Риши Сунак, френският президент Еманюел Макрон и японският министър председател Фумио Кишида посетиха през днешния ден мемориала на индийския воин за самостоятелност Махатма Ганди.

Повечето от водачите бяха боси до момента в който вървяха към мястото, където Ганди е кремиран след убийството му през 1948 година от хиндуистки екстремист, и застанаха там в безмълвие.

По-късно Байдън отпътува за Виетнам, пропускайки последната сесия на срещата на върха. Белият дом съобщи, че не знае президентът на Съединени американски щати да е водил диалози с съветския външен министър Сергей Лавров или китайския министър председател Ли Цян, които оглавяват делегациите на своите страни на срещата на върха.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР