Русия и Съединените щати се срещат днес в директни преговори

...
Русия и Съединените щати се срещат днес в директни преговори
Коментари Харесай

САЩ и Русия ще преговарят на тема „Сигурност”

Русия и Съединените щати се срещат през днешния ден в директни договаряния на тематика „ Сигурност”. Преди диалозите в Женева и двете страни демонстрираха твърди позиции. Руснаците даже споделиха, че могат да приключат предварително и Москва няма да прави отстъпки.

Срещата е провокирана от следващото изостряне на напрежението на границата сред Русия и Украйна. Вече имаше два диалога сред президентите Владимир Путин и Джо Байдън. Днес ще се разискват настояванията, които Русия насочи към НАТО. Москва упорства Алианса да подсигурява, че няма да се уголемява на Изток. И още - Русия желае НАТО да изтегли всичките си бойци и въоръжение, които са ситуирани в някогашния Източен блок в последните 25 години. Вчера американския държавен секретар сподели, че не чака пробив в връзките сред двете страни.

„ Русия желае от нас и НАТО да подпишем контракти, че ще се изтеглим от съюзническите страни в Източна и Централна Европа и да спрем Украйна от присъединение. Те желаят да ни въвлекат в спор за НАТО, вместо да се фокусираме на сегашния проблем - тяхната експанзия против Украйна. Няма да ни отклонят от този проблем”, съобщи Антъни Блинкен - държавен секретар на Съединени американски щати.

„ Казват, че трябвало да разберем, че нашите оферти са неприемливи. Аз не мисля по този начин. Ситуацията в Европа и Азия толкоз се промени, че шаблоните от предишното към този момент са неприложими. Нашите сътрудници би трябвало да се откъснат от предишното и да стартираме всичко начисто”, сподели Сергей Рябков - заместник-министър на външните работи на Русия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР