Русия и Съединените щати са спрели обмена на информация за

...
Русия и Съединените щати са спрели обмена на информация за
Коментари Харесай

Русия и САЩ са спрели обмена на информация за ядрените си оръжия

Русия и Съединените щати са спрели обмена на информация за нуклеарните си оръжия по силата на контракта „ Нов СТАРТ “.

Първоначално от Вашингтон са предложили да продължат да изпращат данни на Москва, макар че предишния месец президентът Владимир Путин краткотрайно приключи присъединяване на Русия в контракта. Но от Москва са декларирали, че няма да споделят повече информация.

С това Русия извърши още едно нарушаване на контракта „ Нов СТАРТ “. В резултат на това подхващаме контрамерки, които да насърчат Русия да продължи да съблюдава контракта. Съединените щати също стопират да дават данни на Русия.
Ведант Пател, представител на Държавния департамент на Съединени американски щати

Руският външен министър, Сергей Лавров, съобщи, че двете страни към този момент не поддържат никакви контакти, свързани с „ Нов СТАРТ “.

Пишат ни ноти, стачкуват, декларират, че нямаме право на решението, което взехме. Това са незначителни причини. Дадохме да се разбере както в речта на президента, по този начин и в изказването на външното министерство, че американците подриват главните правила на контракта.
Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Междувременно американският президент Джо Байдън дефинира като " притеснително " решението на Русия да изпрати тактически нуклеарни оръжия в Беларус.

Русия и Съединените щати имат близо 90% от нуклеарните бойни глави в света. Договорът за стратегическите нападателни оръжия сред двете страни беше подписан през 2010 година. Той лимитира разполагането на нуклеарни бойни глави и разрешава двете страни да организират взаимни инспекции на нуклеарните си бази.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР