Русия и Америка са не само основните притежатели на ядрени

...
Русия и Америка са не само основните притежатели на ядрени
Коментари Харесай

Подземен взрив, който ще покаже всичко: Путин покани Байдън да си измерят бойните глави

Русия и Америка са освен главните притежатели на нуклеарни оръжия на планетата, те са най-важните сътрудници в урановия бизнес. Ето за какво сред нашите страни се развиха изненадващо комплицирани връзки, където политиката на въздържане е обвързвана с дейна търговия и възможните нуклеарни опити ще бъдат с " подтекст ".

Русия и Съединени американски щати управляват 90 % от нуклеарния капацитет на света. Москва разполага с 5889 бойни глави, Вашингтон - с 5244 заряда, а общият брой на нуклеарните оръжия, основани от човечеството досега, е 12 512 броя. Останалите 1379 броя са най-вече във Франция и Англия.

Скорошен отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) твърди, че през последните шест месеца Москва и Вашингтон са нараснали готовността на своите нуклеарни сили. От януари до юни броят на бойните глави, ситуирани на носители и подготвени за потребление, се е нараснал с 86 броя. Много е.

Обръщането към нуклеарния проблем е метод да подритнете малко по врага и да му попречите да извърши неприемливи дейности. Царград написа, че точно в това си качество съветският президент Владимир Путин към този момент няколко пъти е „ употребявал “ нуклеарното оръжие: първият път – безусловно след началото на СВО, на 27 февруари; вторият - през април същата година. И в двата случая демонстрацията на нуклеарната сопа имаше за цел да предотврати намесата на полската войска на територията на Украйна.

Последният път, когато президентът укори Запада, беше преди шест месеца. Прочитайки посланието до Федералното заседание, той сподели:

Някои политици във Вашингтон, знаем това сигурно, към този момент обмислят опцията за натурално тестване на нуклеарно оръжие. Министерството на защитата на Русия и Росатом би трябвало да обезпечат подготвеност за тестване на съветски нуклеарни оръжия. Ние няма да сме първите, които ще създадат това, само че в случай че Съединените щати проведат тествания, тогава и ние ще го създадем.

- сподели тогава Путин.

Важна стъпка, която всички ще видят “

Военният специалист, вицепрезидентът на Руската академия за ракетни и артилерийски науки Константин Сивков в диалог с наблюдаващ на Царград означи, че нуклеарните опити ще бъдат значима стъпка, която всички ще видят:

Подобна проява на увереност е метод да се доближи до съзнанието на така наречен „ дълбока страна “ (дълбока страна – конструкция в сянка, състояща се от висшата администрация и висшия бизнес), която взема фундаменталните политически решения, които обществените политици донесят до масите.

По думите на специалиста, в тази връзка нуклеарният опит ще бъде обръщение освен към кукловодите на западния свят, само че и към дълбоката страна в Русия, която е част от международния хайлайф и се стреми да работи в негов интерес. Това е същата тази наша „ партия на страха “.

Полигонът на Нова Земля може да стане място за подобен тест.

Ако би трябвало да се покаже ужасът на заличаването, тогава това би трябвало да е надземно изпитание; в случай че задачата е да се покаже съществуването на мощни бойни глави, които на Запад въобще ги няма, тогава това е под земята гърмеж, тъй че да получават данни посредством сеизмичните станции,

– сподели нашият събеседник.

Атомната анемия на Съединени американски щати

Западът, прочее, не харесва преместването на битката – даже словесна – в нуклеарната повърхност. Просто Съединени американски щати в този момент са доста слаби в това отношение, също така са подвластни от съдействието с Русия.

Техните бойни глави и ракети лежат в хранилища и не им се постанова да се хранят. Но това не може да се каже за реакторите на атомните електроцентрали.

Урановата взаимозависимост на Съединени американски щати от Русия стана явна, откакто администрацията на Байдън реши да не постанова наказания на съветския уран. Уранът се оказа единственият тип суровина, която Щатите интензивно купуваха от нас даже през есента на 2022 година, когато влязоха в действие всички вероятни и невъзможни наказания.

Естествено, това събитие не убягна от вниманието на нашите анализатори. Още през март предходната година вицепремиерът Александър Новак означи в Държавната дума:

Правителството изследва опцията за налагане на ембарго върху доставките на уран за Съединени американски щати.

В бъдеще тази тематика беше подхваната от блогъри и публицисти, които я раздуха до степен " Ето, в този момент ще изключим цялата нуклеарна сила на американците! "

И без уран ще минат

В реалност обстановката не е толкоз елементарна. От януари до октомври предходната година Русия е продала на американците обогатен уран на стойност 644 милиона $, съгласно Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати. За същия интервал Холандия е доставила ураново гориво на стойност 569 милиона $, Германия - 527 милиона $, а Англия - 482 милиона $.

Да, страната ни остана най-големият снабдител на уран, само че делът й не надвишава 28 %. С други думи, макар че Росатом е най-големият снабдител на нуклеарно гориво, изтеглянето му от американския пазар няма да може да докара до срив в промишлеността, защото има с какво да се заменят отпадналите количества.

Според някои оценки в действителностите от предходната година налагането на ембарго върху доставките на уран за американците от наша страна може да докара до нарастване на цените за него с до 40 %. Но при този сюжет Русия ще загуби същите 644 милиона $, които биха били потребни за нас в производството на прецизни оръжия.

Урановия брак по сметка

Тук обаче има един значим колорит. Повечето модерни реактори работят с уран, обогатен до 5 %. Съединените щати имат намерение да заменят реакторния парк посредством доставка на енергийни блокове от ново потомство, които изискват 20% обогатено ураново гориво, с цел да работят. За да го произведат, те даже реанимираха обогатителния цех в град Пайктън, Охайо.

Иронията на обстановката обаче се състои в това, че заводът по този начин и не потегли, не съумя да проработи, злите езици приказват, че американските инженери са се провалили. И единственият снабдител на обещаващото гориво за модерните американски реактори е TENEX. Това е дъщерна компания на Росатом и в „ стеснен фамилен кръг “, надалеч от любопитни очи, тя дава отговор на псевдонима " Техснабекспорт ".

Американците въобще не са удовлетворени от тази обстановка, тъй че тяхното министерство на енергетиката се зае със основаването на стратегически запас от уран за реактори. Полагат се старания за възкръсване на нуклеарната промишленост и вътрешния рандеман на естествен уран. През януари Министерството на енергетиката на Съединени американски щати подписа контракт за закупуване на почти 363 тона уран от залежи в Съединени американски щати. Освен това беше подписано съглашение за неговата обработка и за закупуване на съоръжение.

За да разберем какъв брой нищожно е това, означаваме, че размерът на доставките на готово гориво от Русия е към 500 тона годишно. Така че зависимостта на американците от нашите доставки е прекомерно мощна, с цел да я пресечен в този момент.

От геополитическа позиция това не е доста добре. Но това е належащо за развиването на „ сила без излъчвания “, т.е. за битка с световните климатични промени, т.е. за благосъстоянието на цялото човечество. Когато хората приказват с такива заобикалки, това значи единствено едно: те се пробват да скрият огромните суми зад бърборенето.

Какво остава в сухия излишък

Путин поредно организира политика на нуклеарно въздържане против нашите геополитически съперници. Той не ескалира ненужно обстановката, само че в случай че се наложи, не се колебае да уточни нуклеарния ни боеприпас.

В същото време президентът ясно назова изискването за обновяване на нуклеарните опити и по всичко проличава, че това ще бъде позицията на страната ни за години напред.

Що се отнася до урановото ембарго, теоретично Русия може да " стресира " американците по този метод. В този случай изключително сензитивен удар би получила американската стратегия за рационализация на нуклеарната енергетика, която така и така куца и с двата крайници.

Но резултатът от такава стъпка би бил условно позитивен единствено на първия стадий, защото в отговор на нашето ембарго, те ще потърсят нови източници и Росатом ще бъде преместен от американския пазар и ще загуби огромен и постоянен източник на облага.

Междувременно един от клиентите на към този момент упоменатата TENEX е Westinghouse Electric, която създава горивни кафези от съветски уран и ги продава на оператори на атомни електроцентрали по света. Това основава забавна обстановка: Росатом се конкурира с Westinghouse във връзка с построяването на реактори, само че в това време има собствен личен % от облагите от обслужването на американските реактори, защото горивните детайли за тях са направени от наш уран.

Следователно в реалност обещанията за „ подаване на О2 към американците “ ще останат лозунги. И двете страни ще продължат да печелят една от друга, доколкото това разрешава политическата обстановка, без да стопират да водят война в други области и територии.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР