Русия е съобщила в Организацията на обединените нации по-малко от

...
Русия е съобщила в Организацията на обединените нации по-малко от
Коментари Харесай

Русия е декларирала в ООН по-малко от половината от военните си разходи, сочи анализ

Русия е съобщила в Организацията на обединените народи по-малко от половината от разноските, заложени в бюджета за защита за предходната година, сочи разбор на икономист, представен от РБК. Отбелязаната в отчета до Организация на обединените нации сума е малко над 2.1 трилиона рубли или към 35.8 милиарда $ - под 60% от публично оповестените разноски за защита и под 42% от това, което следва да се заявява по стандартите на интернационалната организация.

Сумата е с близо 29 на 100 по-малка от маркираната за предходната година. Докладите до Управлението на Организация на обединените нации за разоръжаването (UNODA) са един от различните източници за по-добро схващане на съветските военни разноски.

Препоръките на генералния секретар на Организация на обединените нации гласят, че страните би трябвало да предадат сведения за целия си боен бюджет за предходните години не по-късно от 30 април. Москва е направила това едвам на 30 юни, демонстрира базата данни на UNODA, съгласно която това е първото забавяне за 4 години. На 24 август представител на организацията обаче оповестява за РБК, че ръководството " още не е получило данни за военните разноски на Русия за 2016 година. "

Закъснението не трансформира обстоятелството, че Русия е измежду дребното страни, които постоянно дават желаните данни на Организация на обединените нации. За по-миналата година размерът на оповестения бюджет е 2.9 трлн. рубли, число, което съответствува с разноските на федералния бюджет в раздел " Национална защита ". Този път обаче размминаването сред заявената и плануванаъа в бюджета сума е рекордно - разликата е 8.3% или 1.7 трлн. рубли, защото в раздел " Национална защита " за 2016 година са записани 3.8 трлн. рубли. (Числото включва така наречен " секретни разноски ", както и еднократните разноски за погасяване на заеми на предприятия от военнопромишления комплекс в размер на 975 милиарда рубли). Дори без тях обаче парите за защита във федералния бюджет би трябвало да надвишават 2.8 трлн. рубли и в документа до Организация на обединените нации.

Цитирани са оценки на Института " Гайдар " и на основания в Стокхолм институт SIPRI - съгласно едните сумата за 2016 година в действителност е 4.94 трлн. рубли., а съгласно основаната в Швеция организация е 4.64 трлн.

" Секретната част " от бюджета

Според стандарта на Организация на обединените нации страните се регистрират за разноските, свързани с военния състав, интервенциите, техническото обслужване, покупката и основаването на въоръжение, проучвания и разработки. " Военни разноски " се преглежда като " всички финансови запаси, кито страната харчи за потребностите и функционалностите на своите въоръжени сили. " Това би трябвало да включва и настоящи разноски, свързани с предходни действия като пенсиите на запасните военни и разноските за утилизация на въоръжение. Данните би трябвало да се дават с две разбивки - една по типове въоръжени сили и още една - по функционално предопределение.

Ако този стандарт се приложи, военните разноски би трябвало да доближат 4.93 трлн. рубли за 2016 година, или 5.7% от Брутният вътрешен продукт, счита Василий Зацепин, който оглавява Института " Гайдар ". В нея влизат и " косвени " военни разноски - като тези за националната армия и граничните служби, държавните поръчки, свързани с отбранителния бранш и пера като " Социална политика ", " Здравеопазване ", " Жилищно-комунално стопанство ", като последните са разноски на министерството на защитата.

Това значи, че данните, показани от Русия в UNODA, теоретично може да се окажа над два пъти по-ники от тези, които се дават съгласно стандарта на Организация на обединените нации. Източник на РБК, осведомен с разпределението на федералния бюджет, изяснява разминаването таман със " секретната част " в съветските военни разноски. " Има отворена и затворена част от бюджета. Министерството на защитата се регистрира до последната копейка пред Сметната палата, Министерството на финансите и други ведомства. Но затворената част на бюджета в никакъв случай не е за обществен достъп, " споделя източнкът. Организация на обединените нации предлага да се дават нужните обяснения в числа, само че Русия на никое място не ги дава. Същевременно " секретната част " на доктрина е включена в бюджета за 2016 година, надлежно във въпросните 3.8 трлн.

Същият институт " Гайдар " пресмята, че 21.7% от разподите на целия федерален бюджет са от " секретната " част. Според него в раздел " Национална защита " в действителност са засекретени над 70 на 100 от разноските, а в " Национална сигурност " - 29%. Да се вършат еднопосочни заключения от това, е комплицирано - раздел " Национална защита " е " съвсем целият конфиденциален " - споделя завеждащият катедра " Държавно контролиране на стопанската система " в Института за публични науки РАНХиГС Владимир Климанов.

Същевременно предоставените от Русия данни демонстрират, че част от заявените разноски за някои от видовете армия са в пъти по-ниски за 2016 година, в сравнение с за миналата - да вземем за пример за Военноморския флот спадът е 4.4 пъти, а за Военновъздушните сили - 4.8 пъти. За други типове войски разноските са над 60% от общата сума. От друга страна разноските за персонален състав са се нараснали над два пъти, а разноските за покупки и строителство са намалели четири пъти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР