Русия е решила кардинално да съкрати бойните действия към Киев

...
Русия е решила кардинално да съкрати бойните действия към Киев
Коментари Харесай

Пробив! Русия спира настъплението към Киев и Чернигов, заговори се за среща Путин - Зеленски

Русия е решила съществено да редуцира бойните дейности към Киев и Чернигов. Украйна няма да членува в НАТО и няма да разполага непознати военни бази на своя територия.

Тази вест пристигна от двореца Долмабахче край Босфора, където се организира следващият кръг от договарянията сред Русия и Украйна.

Те започнаха тази заран и след поече от 3-часови диалози, приключиха към 14,30 часа.

" Тъй като договарянията по подготовката на контракт за неутралитет и неядрен статут на Украйна и даването на гаранции за сигурност на Украйна минават към практическа реализация, отчитайки правилата, разисквани по време на днешната среща, Министерството на защитата на Русия взе решение за фрапантно понижаване на военната интензивност в Киевска и Черниговска област ", съобщи заместник-министърът на защитата на Русия Александър Фомин, съобщи ТАСС.

Според Фомин това се случва за повишение на взаимното доверие и основаване на нужните условия за продължение на договарянията и реализиране на крайната цел - договаряне и сключване на гореспоменатия контракт.

Русия ще направи крачки по деескалацията на спора, споделиха съветските договарящи и в това време военното министерство на Москва разгласи, че Русия е решила съществено да редуцира бойните дейности към Киев и Чернигов.

Неутралният статут на Украйна планува в нея да не бъдат разполагане задгранични военни база, разясниха от украинската делегация.

Правното фиксиране на тези положения би подтикнало Украйна да одобри следния статут:

- става неутрална страна, непринадлежаща към нито един боен блок;
- става неядрена страна, която няма да създава нуклеарни оръжия;
- няма да позволява непознати бази на територията си, нито непознати военни контингенти;
- военни учения на територията ѝ може да има единствено при единодушие на страните гаранти.

Киев предлага на Русия нова система за гаранции за сигурност и осъществяване на съвещания за статута на анексирания полуостров Крим през идващите 15 години. Турция, Израел, Полша и Канада може да са страните, които ще бъдат гаранти за сигурността на Украйна.

За да има дефинитивно съглашение сред Киев и Москва би трябвало да има цялостен мир на цялата територия на страната, акцентира Михайло Подоляк - член на украинската делегация и консултант на президента Володимир Зеленски.

Той дефинира договарянията с съветската страна в Турция като „ сложни “.

„ Безусловни гаранции за сигурност за Украйна, преустановяване на огъня, ефикасни решения за филантропични коридори и филантропични конвои, съблюдаване от страните на разпоредбите и военните обичаи. Трудни договаряния за мир в нашата страна “, написа той в Туитър.

" Първата ни победа е преместването на договарянията от Беларус в Турция. Ние виждаме Турция като една от гаранциите за сигурност за Украйна ", обявиха от украинската делегация след договарянията.

" Знаем, че международната система за сигурност е пропукана. Нашето предложение е за нова система от гаранции за сигурност за Украйна. Това е нов вид интернационален контракт ", обясниха украинците и подчертаха, че чакат гаранциите на Съединени американски щати, Франция, Турция, Германия, Канада, Полша, Израел.

“Това е системата, върху която желаеме да изградим ново бъдеще за Украйна”, безапелационни са пратениците на Киев.

Има нерешени проблеми и те засягат Донбас и Крим, допълниха украинците. В продължение на 15 години ще водим договаряния с Русия за Крим и особено за Севастопол, през това време няма военни дейности, загатна Михайло Подоляк, политически консултант на украинския президент Зеленски.

Донбас обаче е обособена тематика и тя е оставена на президентите.

Украинската делегация повтори тезата на президента Зеленски, че решенията от договарянията би трябвало да се подложат на референдум в Украйна.

След референдума в Украйна, държавите-гаранти ще ратифицират съглашението в своите парламенти.

Русия ще прегледа предложенията на Украйна, за тях ще бъде известен президентът Путин.

Украйна даде обещание да предприеме най-строги ограничения против нарушители, които малтретираха съветски военнослужещи, сподели ръководителят на съветската делегация, президентският асистент Владимир Медински, след руско-украинските диалози в Истанбул

Среща сред Путин и Зеленски ще се състои незабавно след подписването контракта сред Русия и Украйна на равнище външни министри.

Руската делегация дойде през вчерашния ден денем, а късно тази нощ в Истанбул дохвърчаха и украинските договарящи. Турският президент Ердоган приветства участниците в договарянията и по-късно отпътува за аудиенция в Азербайджан. Ердоган подсети на договарящите, че носят историческа отговорност.

По време на визитата на Ердоган в Долмабахче се появи негова фотография с съветския милиардер Роман Абрамович, който също е в Истанбул. На фотографията е и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Двамата основни договарящи Давид Арахамия и Владимир Медински организираха среща на четири очи преди началото на общите диалози.

„ Ключовият въпрос е съглашение за интернационалните гаранции за сигурност за Украйна, с него можем да сложим завършек на войната. Вторият въпрос е преустановяване на огъня за решение на всички филантропични проблеми “, съобщи Михайло Подоляк от украинския екип. Надявам се да стигнем след няколко часа до взаимно изказване, съобщи Медински.

" Файненшъл таймс ", базирайки се на четири източника, даде информация за вероятен план на договорка сред Русия и Украйна.

Според акцентите в този план: съветските претенции за " денацификация ", " демилитаризация " и статут на съветския език в Украйна към този момент не са в плана, а Украйна ще се откаже от устрема към участие в НАТО, както и от създаването на нуклеарни оръжия и разполагането на непознати военни бази. Не се изключва опцията за присъединение на Украйна към Европейския съюз.

Гаранциите за сигурността на Украйна ще бъдат дадени не от 5 или 7, а от 11 страни - Русия, Съединени американски щати, Англия, Канада, Франция, Германия, Китай, Италия, Полша, Израел и Турция. Всички те ще би трябвало да окажат помощ на Киев при ново нахлуване.

Най-трудният въпрос на договарянията продължава да е ориста на Крим и Донбас. Украйна не е подготвена да признае смяната в границите си, само че може да обещае да не се пробва да върне полуострова и източните региони със мощ.

Според източници на FT този въпрос може да бъде отсрочен до персонална среща сред Путин и Зеленски.

Изданието обаче отбелязва, че Украйна и западните страни са скептични към желанията на Путин – притесняват се, че той може да употребява договарянията като „ димна завеса “, с цел да попълни военните си сили и да възнамерява нова атака.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски прикани западните страни да засилят глобите против Русия, в това число да наложат и петролно ембарго. В своето обичайно среднощно послание той остро подлага на критика „ пасивния “ темперамент на някои наказания, заявявайки, че светът не може да чака Русия да отговори на глобите. По негови думи, в случай че " мощните превантивни наказания “ бяха наложени от международните сили по-рано, нашествието в Украйна можеше да бъде предотвратена.

Източник: БНР, Сега

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР