Русия е притеснена от засилената активност на НАТО в Арктика

...
Русия е притеснена от засилената активност на НАТО в Арктика
Коментари Харесай

Русия предупреди Запада да преустанови военната и политическата си активност в Арктика

Русия е обезпокоена от засилената интензивност на НАТО в Арктика и вижда заплаха от " непреднамерени произшествия " в района, сподели Николай Корчунов, който е ръководител на Комитета на висшите чиновници на Арктическия съвет, съобщи ТАСС.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4282
Миналия месец Финландия и Швеция, които обмислят опцията да се причислят към НАТО, организираха от дълго време планувани взаимни учения с алианса, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Според Корчунов с изключение на опасности за сигурността, сходна интензивност може да нанесе и екологични вреди в Арктика. 

В четвъртък заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предизвести НАТО, че в случай че Швеция и Финландия се причислят към НАТО, Русия може да разположи нуклеарни оръжия и хиперзвукови ракети в Калининградска област. 

Освен това Корчунов предизвести Запада, че опитите за основаването на различен формат на Арктическия съвет ще имат отрицателни последствия. По думите му това ще докара " единствено до основаването на разграничителни линии и ще усили центробежните трендове, от което ще пострадат груповите правила, въз основа на които се вземат решенията в Арктическия район “. 

Корчунов изясни, че наложилото се спиране на работата на Арктическия съвет " се отразява отрицателно на работата за увеличение на благополучието на популацията в Арктика и най-много на коренните северни нации, чиито представители имат статут на непрекъснати участници в тази организация ". 

На 3 март всички страни от Арктическия съвет като се изключи Русия излязоха с документално изказване, с което се отхвърлят от присъединяване в съвещанията, които се организират под председателството на Русия. Решението им беше обвързвано със обстановката в Украйна.

Арктическият съвет е междуправителствена организация на арктическите страни. В нея влизат Дания (заедно с Гренландия и Фарьорските острови), Канада, Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция, Русия и Съединени американски щати. Миналата година Русия пое ротационното председателство на организацията от Исландия. Срокът на председателството е две години. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР