Русия е превърнала АЕЦ “Запорожие” във военна база, използвайки я

...
Русия е превърнала АЕЦ “Запорожие” във военна база, използвайки я
Коментари Харесай

Киев: Москва използва наша АЕЦ като щит, има риск от нов Чернобил

Русия е трансформирала АЕЦ “Запорожие” във военна база, употребявайки я за офанзиви против украински позиции. Това разгласи шефът на украинската държавна компания за атомна сила “Енергоатом” Петро Котин, представен от Би Би Си. Според него съветските бойци употребявали централата като щит, тъй като знаят, че никой украинец няма да посмее да нападна. Котин означи, че опасността за региона е огромна, само че мястото остава безвредно. Киев заяви, че 500 съветски бойци са в комплекса и Кремъл е разположил ракетни установки в региона на аеца.

В понеделник Петро Котин прикани АЕЦ “Запорожие”, която бе изумена при обстрел през уикенда, да бъде превърната в свободна от военни дейности зона, предупреждавайки за риска от нуклеарна злополука от вида на тази в Чернобил.

“Всичко, което е належащо, с цел да станат нещата съществени, е една ракета да удари по неверната зона”, съобщи нуклеарният специалист проф. Клеър Корхил от университета в Шефилд. Той предизвести, че има опасения, че стресът може да повлияе на способността на служащите да извършват безвредно отговорностите си в централата. Въпреки че съветските сили откриха надзор над нея при започване на март, тя към момента се ръководи от украински техници, напомня Ройтерс.

Същевременно генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че рискът от нуклеарна борба се е завърнал след десетилетно неявяване, като прикани страните, притежаващи нуклеарно оръжие, да поемат ангажимент да не го употребяват първи.

“Всякакво нахлуване против атомна електроцентрала е самоубийствено”, счита Гутериш, визирайки новия обстрел на украинската АЕЦ “Запорожие” - най-голямата в Европа.

“Надявам се тези офанзиви да спрат. В същото време се надявам, че МААЕ ще може да получи достъп до централата”, добави генералният секретар на Организация на обединените нации.

Украйна упрекна Русия за възобновения обстрел в региона в събота, който съгласно нея е развалил три датчика за радиация, а двама служащи са приети в болница поради пострадвания от шрапнели. Москва опроверга и разгласи, че украинските сили са блъснали обекта с ракетен комплекс, като са развалили административни здания и склад.

Украинският президент Володимир Зеленски пък разгласи, че в случай че Москва провежда референдуми за присъединение към Русия в следените от нея елементи на Украйна, не може да има договаряния с него или с интернационалните му съдружници.

“Ако окупаторите продължат по пътя на организирането на псевдореферендуми, ще си затворят всеки късмет за договаряния с Украйна и свободния свят, от каквито съветската страна явно ще се нуждае в някакъв момент”, уточни Зеленски.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР