Русия е отговорна за преврата в Нигер, казва висш украински служител

...
Украински служител обвини Москва, че е организирала преврата в Нигер,
Коментари Харесай

Украински служител обвини Москва, че е организирала преврата в Нигер, като посочи предполагаемото участие като „стандартна руска тактика“.

Миналата сряда президентът Мохамед Базум и неговото демократично избрано правителство бяха отстранени от военни лидери в седмия военен преврат в страната за по-малко от три години.

Във вторник Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, каза, че Русия стои зад шокиращото поглъщане.

В социалната медия X (официално известна като Twitter), Подоляк написа: „Сега е абсолютно ясно, че Русия стои зад така наречения „военен преврат“ в Нигер. Това е стандартна руска тактика: да се отклони вниманието, да се използва моментът и да се разшири конфликтът.”

„Русия има глобален сценарий за провокиране на нестабилност, за да подкопае глобалния ред за сигурност“, каза той.

„Време е да направим правилното заключение: само премахването на клана на [руския президент] Путин и изпращането на Русия към политическо прераждане може да гарантира неприкосновеността на правилата и стабилността на света.“

Кремъл каза в понеделник, че ситуацията в Нигер е „причина за сериозна загриженост“ след преврата, който беше осъден от голяма част от света, но приветстван от боса на наемниците на Вагнер Евгений Пригожин, който има широки интереси в Африка.

>

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия призовава всички страни в Нигер да проявят сдържаност и възможно най-бързо връщане към правния ред.

Руската група Вагнер не е поела отговорност за преврата, но Пригожин приветства военното превземане.

Бойците на Пригожин изиграха значителна роля в много африкански държави за ужас на Запада и наскоро пристигнаха в Централноафриканската република (ЦАР) преди конституционния референдум.

В скорошно аудио съобщение в Telegram на Wagner Group Пригожин каза, че случилото се в Нигер „не е нищо друго освен борбата на народа на Нигер с техните колонизатори. С колонизатори, които се опитват да им натрапят своите правила на живот и техните условия и да ги държат в състоянието, в което е била Африка преди стотици години.“

Той добави: „Днес това на практика печели тяхната независимост. Останалото без съмнение ще зависи от гражданите на Нигер и колко ефективно ще бъде управлението, но основното е следното: те се отърваха от колонизаторите.“


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР