Русия е основният източник на дезинформация, насочена срещу ЕС, констатира

...
Русия е основният източник на дезинформация, насочена срещу ЕС, констатира
Коментари Харесай

"Дезинформация в индустриални мащаби" - как Русия атакува ЕС

Русия е главният източник на дезинформация, ориентирана против Европейски Съюз, установи ново проучване. Целта на Москва е да оправдае нахлуването си в Украйна, да понижи поддръжката за Киев и да се дискредитира Европейски Съюз.

Основна тематика на дезинформацията и операцията в международното медийно пространство през 2022 година е, се твърди в първо по рода си проучване на външнополитическата работа на Европейски Съюз. От него излиза наяве, че Украйна и нейните представители са били директни обекти на осведомителни офанзиви в 33 от 100 случая, а в 60 от 100 основна цел на дезинформацията е било оправдаването на съветската експанзия.

Друг значим извод в проучването е, че Русия е главен източник на манипулираните информация, целящи да бъде дискредитиран Европейският съюз.

Дезинформацията идва от публични съветски източници

Както е открито от проучването - голяма роля в играят формалните съветски дипломатически канали и сметки на държавните служители. При представянето на резултатите висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел уточни като образец публикуваното от съветски дипломатически сметки изказване, че въоръжените сили на Украйна са " неонацистки военизирани формирования, извършващи зверства срещу мирни поданици, в това число деца ". Твърдението е " подкрепено " от натуралистични фотоси и видеокадри на убити и ранени, а след него се насочва апел да се излиза на демонстрации в страните от Европейски Съюз. Борел означи: " Знаем, че това е неистина. Русия е тази, която бомбардира градове, детски площадки, учебни заведения и лечебни заведения в цяла. Но това не е известно на всички ".

 Проруска проява в Кьолн.
© Reuters

Проруска проява в Кьолн.

Опитвайки се да объркат потребителите, съветските дипломатически сметки популяризират в обществените мрежи разказите си под формата на " инспекция на обстоятелствата ". Освен това Москва употребява присъединяване си в дипломатически конгреси за увеличаване и легитимация на дезинформационните, установи европейското проучване.

Задачата: да се подрони доверието към източниците

Европейски Съюз има " ясни доказателства за това, че Русия е мобилизирала всички свои принадлежности " за провеждането на дезинформационни и манипулационни акции, сподели Борел. Той дефинира това като " редовно изкривяване на действителността " за похищение на вниманието от нашествието в Украйна.

" Видяхме опити хората да бъдат комплицирани и заблудени посредством непрекъснато изменящи се разкази и версии за събитията. Целта е никой повече на нищо да не има вяра и хората да стигнат до извода, че в действителност всички лъжат ", уточни Борел.

Той е уверен, че зад всичко това стои стремежът да се подрони доверието към всички медии и демократични институции. " е основала мрежи и инфраструктура, с цел да заблуждава, лъже и дестабилизира обстановката, и то в промишлени мащаби. За да подрони доверието към институциите на властта. "

 Пропагандата е част от войната на Русия против Украйна: подигравка от Сергей Йолкин.
© DW

Пропагандата е част от войната на Русия против Украйна: подигравка от Сергей Йолкин.

От своя страна заместник-председателката на Европейска комисия Вера Юрова посочи, че в интернационален проект Кремъл манипулира информацията, с цел да повлияе негативно на. Тя разгласи и желанията за реализацията на план под работното заглавие " Радио Свободата на Русия ". Неговата цел ще е да поддържа самостоятелните съветски публицисти и по този начин да запълни празнотата на пазара на рускоезичните медии, че " те да могат да основават повече наличие и да го популяризират по-широко без намеси в публицистичната политика ". Хората би трябвало да имат избор, акцентира Юрова.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР