Русия е най-големият износител в света на петрол и петролни

...
Русия е най-големият износител в света на петрол и петролни
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания забраниха вноса на руски петрол, България е твърде зависима

Русия е най-големият експортьор в света на нефт и петролни артикули. Те съставляват към 7 милиона барела дневно или 7% от световното предложение.

Налагането на енергийни наказания на Кремъл би довело до неотложен стопански резултат. JPMorgan пресмята, че стопанската система в Русия ще се свие с 12.5%, което ще има резултат на срутване в криза.

Имайки поради това, украинските управляващи неведнъж желаеха от Съединени американски щати да вкара по-строги наказания против страната агресор, в това число и върху енергийните им артикули. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба съобщи пред Washington Post, че наред с другите ограничения, „ страните би трябвало да спрат да купуват съветски нефт, който в този момент е очернен с украинска кръв. “



Но резултат от сходни ограничения би имало освен върху страната, която би трябвало да бъде осъдена, а и върху целия свят.

Въпреки това Съединени американски щати взеха решение да рискуват. На 8 март президентът Джо Байдън разгласи, че Вашингтон не разрешава вноса на съветски нефт още в същия ден.

Сн. АП/БТА

По думите му по този метод „ американският народ ще нанесе още един мощен удар по ръководството на Путин”. „ Ние няма да бъдем част от субсидирането на войната “, безапелационен бе Байдън.

Подобна стъпка, изненадващо предприе и Англия, въпреки че по-рано министър председателят Борис Джонсън изрази нерешителност: „ Напълно вярното нещо е да се отдалечим от зависимостта от съветския газ, само че би трябвало да го създадем малко по малко “.

„ Трябва да се уверим, че имаме заместители “, сподели той.

Мярката

увеличи в допълнение цените

които към този момент бяха достигнали до съвсем 140 $ за барел на сорта Brent, най-високото му равнище от 2008 година насам.

JP Morgan предвижда, че петролът може да доближи рекордните $185 за барел до края на 2022 година, в случай че спирането на съветския експорт продължи дълго, макар че дружно с множеството анализатори, интервюирани от „ Ройтерс “, банката чака междинна годишна цена под $100.

Последния път когато цените на петрола бяха над $100, беше през 2014 година, и равнищата, достигнати в понеделник, не бяха надалеч от пика от над $147 през юли 2008 година Това е внезапно нанагорнище спрямо равнищата преди две години, когато коронавирусът провокира спад на търсенето.

„ Една продължителна война, която предизвиква необятно публикувани проблеми в доставките на първични материали, може да докара до повишаване цената на Brent над границата от 150 $ за барел “, сподели Джовани Стауново, анализатор в UBS.

Налагайки строги енергийни наказания обаче Европа може

да остане на мрачно и студено

Затова към този момент Европейският съюз ще се въздържи от сходно деяние против Русия.

Най-големият консуматор на съветски газ и на съветски нефт в Европа е Германия. Тъкмо заради това канцлерът Олаф Шолц към този момент се въздържа да поддържа предложенията за налагане на ембарго върху съветски енергоносители.

Сн.: АП/БТА

Теоретически Европа може да се оправи и без съветски газ, тъй като разполага с задоволително потенциали за доставка на полутечен газ, разяснява Deutsche Welle. Не е ясно обаче дали евентуалните снабдители Катар, Австралия и Съединени американски щати, както и страните, които са основни за преносната мрежа, като Алжир и Норвегия, ще съумеят в действителност да задоволят търсенето, считат експертите от Института на немската стопанска система.

Освен това в множеството страни от Европейски Съюз, в това число и в България, липсват терминали, които могат да поемат полутечен газ.

Холандският министър председател Марк Рюте също предизвести, че в случай че страните се движат прекомерно бързо, с цел да забранят съветския нефт и газ, това може да има противоположен резултат с „ големи последствия “.

И България няма да поддържа ембаргото върху съветския газ и нефт, в случай че бъде импортирано такова предложение. Това съобщи министър председателят Кирил Петков в изявление за организация Ройтерс.

„ В момента нямаме настоящи други възможности,

ние сме прекомерно подвластни

Напълно поддържаме украинския народ, подкрепихме първия пакет от наказания, даже сме отворени и за други наказания, единствено тези две наказания би било доста мъчно за нас да приемем като стопанска система и като страна “, сподели той.

Петков добави, че сега България води договаряния за доставка на по-големи количества газ от Азербайджан и изследва опциите за доставки през гръцки пристанища.

Изглежда обаче Западът прави оценка, че точно енергийните наказания са последният коз за прекъсването на Путин.

В своя коментар по тематиката Мартин Ганзлмайер от телевизия ARD написа: „ Длъжни сме поредно да се откажем от природен газ, въглища и нефт от Русия – и то колкото е допустимо по-бързо. В противоположен случай във военната каса на Путин ще продължат да се вливат по един милиард евро дневно. Казано в прав текст: когато купуваме сила от Русия,

ние финансираме кървавата война

на Путин против Украйна. Имаме потребност от много повече полутечен газ, вероятно би трябвало да удължим периода на употреба на АЕЦ и на каменовъглените мини. А и да ограничим потреблението на сила.

Енергийните и стопанските специалисти споделят, че това е допустимо, само че ще коства на компаниите и на жителите скъпо, вероятно даже доста скъпо. Политиката незабавно би трябвало да приготви жителите, че отбраната на свободата желае жертви. Днес се пази свободата на Украйна. Ние също би трябвало да дадем своя принос. Възможно е напълно да се откажем от съветска сила, стига западните страни с общи старания да запретнат ръкави. Само в случай че бойкотираме съветската сила, ние ще раним Путин в неговата Ахилесова пета. “

Русия пък, осъзнавайки зависимостта на цяла Европа, за пръв път след началото на войната в Украйна си разреши да заплаши, че може да спре доставките на газ за Германия по тръбопровода „ Северен поток 1 “.

Руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че откакто против страната му са били отправени толкоз напълно голословни обвинявания, а Германия е замразила „ Северен поток 2 “, неговата страна имала право да отговори с огледални ограничения. Според Новак сега Европа използва 500 милиарда кубически метра газ годишно, а Русия обезпечава 40% от това количество.

Вицепремиерът заплаши още, че в случай че на Русия бъдат наложени забрани да продава нефтопродукти, цената на петрола ще скочи и може да доближи до 300 $ за барел. „ Напълно явно е, че отводът от съветски нефт

ще докара до пагубни последствия

на международните пазари “, предизвести още Новак.

Тъй като цените на природния газ също наближават най-високите си равнища за всички времена, се чака покачващите се енергийни разноски да покачат инфлацията над 7% от двете страни на Атлантическия океан през идващите месеци и да навредят на покупателната дарба на семействата. Това в допълнение ще забави и зараждащото се световно възобновяване от пандемията.

Освен главен снабдител на петрол и газ, Русия пък е и най-големият в света експортьор на зърнени храни и торове и водещ производител на паладий, никел, въглища и стомана. Опитът за изключване на стопанската система й от комерсиалната система ще засегне необятен набор от промишлености и ще добави към световните страхове за продоволствената сигурност.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР