Американският президент Джо Байдън е дал разрешение на Украйна да

...
Американският президент Джо Байдън е дал разрешение на Украйна да
Коментари Харесай

САЩ разрешиха на Украйна да използва американско оръжие по руски цели в ограничен район

Американският президент Джо Байдън е дал позволение на Украйна да употребява американски оръжия за удари по цели в Русия, само че единствено наоколо до Харковска област. Решението значи поврат в позицията на Вашингтон, който до момента не позволяваше със западни оръжия да се поразяват съветски цели.

Новината беше обявена от публични представители на президентската администрация пред международните медии. Уточнява се, че няма смяна в позицията, че против Русия не могат да бъдат употребявани далекобойни ракети АТАКАМС.

Официален коментар от Белия дом и от Държавния департамент няма. По-рано и Англия даде знак, че ще облекчи рестриктивните мерки за приложимост на английските оръжия. В началото на втория ден от неофициалната среща на външните министри от НАТО.

Генералният секретар на НАТО съобщи, че не чака ескалация на спора след решението на Съединени американски щати да вдигнат възбрана за приложимост на оръжия против Русия.

" Украйна има право на самозащита, а ние имаме право да ѝ помогнем. Това не прави НАТО част от спора. А за ескалация - е, Русия направи ескалация като атакува друга страна, имаше ескалация и през последните седмици, когато се отвори нов фронт, при който ударите идват от вътрешността на Русия. Да считаме, че Киев не би трябвало да отвръща е безразсъдно ", сподели Йенс Столтенберг.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР