Русия е натрупала огромен резерв от около 2 300 тона

...
Русия е натрупала огромен резерв от около 2 300 тона
Коментари Харесай

Русия има хиляди тонове злато. Но няма как да ги продаде.


Русия е натрупала голям запас от към 2 300 тона злато. Проблемът е, че то е съвсем непродаваемо. Търговците на злато и банките в съвсем целия свят избират да стоят на разстояние от съветското злато.

, като трансферира огромна част от доларовите си валутни запаси в злато. В трезорите на централната банка се съхраняват над 2000 тона от благородния метал. В случай на необходимост обаче този актив не е елементарно конвертируем.

Откакто, а – по-умерени от сегашните - удариха Москва, централната банка на Русия закупи над 1000 тона злато. В същото време страната понижи количеството на щатските си долари, с цел да ограничи зависимостта си от американската финансова система.

Други централни банки съхраняват отчасти златните си запаси в интернационалните финансови центрове като Лондон или Ню Йорк. Според формалната информация съветските запасите от благородния метал на стойност към 140 милиарда $ се съхраняват напълно в страната.

Златните запаси - скъпи, само че безполезни

Заради глобите, към половината от валутните запаси на Русия – в размер почти на 600 милиарда $ - към този момент не са налични. И въпреки златните запаси да са предпазени от задграничен достъп, значително те си остават относително безполезни.
Редакцията предлага
Предназначението на валутните запаси, включващи златото на централната банка, е. Закупувайки рубли с долари, евро или злато да вземем за пример, централната банка поддържа търсенето и поддържа равнището на валутния курс. Но защото доларовите и евровите ресурси са към този момент замразени, на Русия евентуално ще ѝ бъде мъчно да продава огромни количества злато.

Наложените наказания не разрешават английски, европейски и американски институции да работят с Руската централна банка. Това изключва Русия от основните центрове за търговия със злато като Лондонския пазар за метали. Според „ Блумбърг “ търговците на злато и банките в други страни също избират да стоят на разстояние от съветското злато.

Причините за това са две: първо, тъй като е съвсем невероятно то да бъде препродадено на западните пазари и второ - заради боязън от така наречен вторични наказания. В американския Сенат към този момент е импортирано искане за налагане на наказателна мярка против купувачите и продавачите на съветско злато, без значение в коя страна се намират.

Пазарът не толерира прекомерно огромно предложение

На доктрина Руската централна банка към момента може да употребява своето злато. Така да вземем за пример, тя може да се опита да го продаде на други централни банки. Подобно на Русия, доста страни също усилиха каузи на благородния метал в запасите си в последните години. В медийни изявления, като евентуални клиенти на Москва се показват Индия и Китай. Но в тази обстановка те евентуално биха купили съществени количества злато от Русия единствено със сериозна отстъпка.

Владимир Путин държи в ръка златен слитък

Друга опция би била директната продажба на съветски жители посредством вътрешни банки или медиатори. Мнозина биха имали интерес към обмяна на рубли против злато, заради угриженост за активите си. Това обаче би лимитирало паричната политика на страната в миг, в който държавното управление може да реши да печата нови рубли, с цел да финансира войната си.

Краят на една ера?

Епохата на " златния фетишизъм " евентуално е завършила, пишат икономистите от университета „ Принстън “ Харолд Джеймс и Брендън Грийли във " Файненшъл таймс ". Златото, в последна сметка, не е скъпа стока, а платежно средство, чиято стойност зависи единствено от готовността на всички да го одобряват като такова. А в тази ситуация с запасите на Русия тази подготвеност е политически въпрос.

Валутният специалист Флориян Керн от мюнхенския мозъчен концерн Dezernat Zukunft споделя, че даже и без наказания би било мъчно да се употребяват съветските златни ресурси. Световният пазар на злато не е задоволително ликвиден, с цел да поеме значима част от съветското злато – написа Керн в Туитър. Според него това ще докара до срив в цената на златото. Така богатство за милиарди, най-малко на хартия, може да се стопи.



Вижте и това видео на Дъждовни води:
Турците всеобщо се запасяват със злато
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР