Русия е намалила военните разходи, САЩ остават лидер, светът харчи

...
Русия е намалила военните разходи, САЩ остават лидер, светът харчи
Коментари Харесай

Светът харчи повече за оръжие, Русия не може


Русия е понижила военните разноски, Съединени американски щати остават водач, светът харчи от ден на ден за оръжие, сочи отчет за 2017 година

Военните разноски на Русия са спаднали през 2017 година, сочи отчет на Международния институт за проучване на мира (SIPRI), излязъл в сряда. Спадът е първи по рода си от 20 години насам.

Русия, която имаше трети по величина бюджет през 2016 година, падна на четвърто място през 2017 година Военните ѝ разноски понижиха с 20% до 66,3 милиарда $. Страната записва последния спад в тази област през 1998 година, изправена пред финансова рецесия.

"Военната рационализация остава приоритет в Русия, само че военният бюджет е стеснен от икономическите компликации, които страната претърпява от 2014 година насам", съобщи откривателят от SIPRI Симон Вайземан. Той се базира по-специално на икономическите наказания, на западните страни, налагани от 2014 година върху Русия поради украинския спор. До 2016 година съветският бюджет за защита бе непокътнат от съкращения, подхванати в други браншове на бюджета като обучение или инфраструктура. "Вече не е допустимо да се поддържа секторът на защитата на високо равнище, нито да се развива", добави откривателят.

[b]Разходите за оръжие в света растат[/b]

Докладът излиза във време, в което в борбата с Москва Западът доближи нива, невиждани след края на Студената война, изключително след обвиняванията за отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му във Англия на 4 март и ударите на Съединени американски щати, Франция и Обединеното кралство на 14 април против позиции на режима в Дамаск, чийто съдружник е Москва, в отговор на хипотетична химическа офанзива.

Двайсет и деветте страни членки на НАТО дружно изразходват 900 милиарда $ за защитата си през 2017 година, или 52% от международните разноски.

Военните разноски в Централна и Западна Европа се усилиха надлежно с 12% и 1,7% през 2017 година, частично заради възходящата съветска опасност.

Съединените щати остават страната, която харчи най-вече за военни цели, като 617 милиарда $ са вложени в отбрана през 2017 година Следват Китай, Саудитска Арабия, Русия, Индия, Франция, Обединеното кралство и Япония, които дружно са изразходвали 578 милиарда $ за военни потребности през 2017 година, или общо те не могат да стигнат разноските на Съединени американски щати. Индия си върна петото място в класацията за сметка на Франция, която слезе до 6-то.

Общо за 2017 международните разноски за военни цели са се качили с 1,739 милиарда $, което е повишаване с 1,1% за година.

"Преследването на високи световни военни разноски е източник на несигурност", съобщи президентът на института Ян Елиасон в изказване. "Това подкопава търсенето на мирни решения за конфликтите". /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР