Русия блокира износа на зърно от Украйна, предаде Укринформ, цитирайки

...
Русия блокира износа на зърно от Украйна, предаде Укринформ, цитирайки
Коментари Харесай

Русия блокира износа на зърно от Украйна

Русия блокира износа на зърно от Украйна, съобщи Укринформ, цитирайки пресслужбата на Министерството на инфраструктурата на Украйна.

" Поради обстоятелството, че към 30 октомври украинската страна няма позволение от Съвместния координационен център за прекосяване през безвредния кулоар и осъществяване на инспекции, 218 кораба са в действителност блокирани на сегашните си позиции ", се споделя в отчета.

Уточнява се, че измежду тези кораби 95 са натоварени и към този момент са напуснали украинските пристанища. Те чакат инспекция, с цел да бъдат изпратени до крайния консуматор. 101 празни чакат инспекция на влизане в украинските пристанища. 22 са натоварени чакат да изоставен украинските пристанища.

В известието се акцентира, че осъществяването на „ Инициативата за безвредно превозване на зърно и селскостопански артикули през украинските пристанища “ има извънредно филантропичен темперамент и Украйна, като страна по самодейността, не е нарушила нито една от нейните точки.

Посочва се и че украинската страна не е спряла придвижването на артикули през „ зърнения кулоар “, макар съветските военни офанзиви против пристанището и енергийната инфраструктура. 

" В същото време означаваме, че действителната обсада на " зърнения кулоар " от Руската федерация стартира през септември. Това се изрази в изкуствено закъснение и понижаване на броя на инспекциите, което докара до основаването на опашка от 176 кораба с 2,1 милиона селскостопански артикули на борда. Така става явно желанието на Русия да предизвика всеобщ апетит в нуждаещите се страни от Африка и Азия, както и да сътвори изострен дефицит на храна в целия свят ".

В известието още се споделя, че от стартирането на първия транспортен съд на вода са изнесени повече от 9 милиона тона зърно, от които над 5 милиона тона - за страни от Африка и Азия. Така в границите на Световната продоволствена стратегия под егидата на Организация на обединените нации 190 000 тона украинска пшеница били изпратени в страни, чието население е под заплаха от гладна гибел.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба прикани международната общественост да не позволява на Русия да блокира " зърнения кулоар ", който подсигурява продоволствената сигурност на милиони хора.
Турция още веднъж договаря с Русия и Украйна
Турският министър на защитата Хулуси Акар договаря с представители на Москва и Киев за възобновяването на договорката за експорт на зърно от украински пристанища. Това излиза наяве от публикувано през днешния ден известие на турското министерство на защитата, представено от Анадолската организация и Българска телеграфна агенция.

В диалозите се припомня за значимостта на продължаването на самодейността за зърното, която има позитивно влияние върху света и демонстрира, че всички рецесии могат да бъдат решени посредством благосклонност и разговор. Освен това е значимо да се заобикалят всевъзможни провокации, които биха могли да окажат отрицателно влияние върху по-нататъшното действие на (зърнения) механизъм, се акцентира в изказването.

В известието се показва също по този начин, че кораби с продоволствия няма да напущат пристанищата на Украйна, защото Русия приключи присъединяване в зърненото съглашение.

Руският личен състав на Съвместния координационен център (СКЦ) сега е в СКЦ. Уточнява се също по този начин, че през днешния ден и на следващия ден ще продължи инспекцията на корабите, натоварени със зърно, които чакат край Босфора.

Москва разгласи през вчерашния ден, че замразява присъединяване си в това съглашение след офанзива с дронове против съветския Черноморски флот, основан в Севастополския залив, край окупирания полуостров Крим.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на хранителни артикули и торове на интернационалния пазар. Организация на обединените нации и Русия подписаха меморандум за съгласие, според който международната организация се ангажира да спомага за обезпечаване на безконтролен достъп на съветски торове и други артикули до международните пазари. Друг документ утвърди механизма за експорт на зърно от черноморските пристанища, следени от Украйна. Въз основа на съглашение сред Русия, Турция, Украйна и Организация на обединените нации беше основан СКЦ, който би трябвало да обезпечи инспекцията на корабите със зърно, както и да попречва провокациите и да предотврати контрабандата на оръжие. 

В днешното изказването на турското министерство на защитата се показва, че вследствие на работата на СКЦ 9,3 милиона тона зърно са изпратени от украинските пристанища до нуждаещите се страни.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР