Русенци се включиха активно в общественото обсъждане на проекта на

...
Русенци се включиха активно в общественото обсъждане на проекта на
Коментари Харесай

Русенци се включиха активно в обсъждането на Програмата за управление на отпадъците

Русенци се включиха интензивно в публичното разискване на плана на „ Програма за ръководство на отпадъците на Община Русе за интервала 2021-2028 година “.

Обсъждането се организира в зала „ Свети Георги “ на Община Русе и в него взеха присъединяване зам.-кметът Димитър Недев, проф. Любомир Владимиров – шеф на дирекция „ Екология и превоз “, началникът на отдел „ Екология “ Радостина Вуцова, представители на фирмата-изпълнител на създаването на Програмата, екоактивисти, общественици и жители.

Представен беше разбор и оценка на съществуващото положение на ръководството на отпадъците, както и предстоящите резултати от използването на Програмата. Бяха начертани три значими цели - понижаване на нездравословното влияние на отпадъците посредством попречване образуването им и поощряване на повторното им потребление, увеличение на количествата на рециклираните и оползотворени боклуци, както и понижаване на количествата и на риска от депонираните битови боклуци.

Бяха разисквани и механизми за включване на обществеността при взимане на решения, свързани с ръководство на отпадъците – обществени разисквания, информация посредством медии и интернет. Присъстващите разясниха и опциите за повишение на институционалния и гражданския надзор за попречване на нерегламентираните сметища, както и внедряването на нови ефикасни технологии, позволяващи преработване и оползотворяване на разнообразни типове боклуци. Беше регистрирана и опцията за надзор посредством видеонаблюдение на сериозни точки на територията на града.

На срещата беше издигнат и въпросът за построяването на мобилни пунктове за разделно събиране на боклуци от семействата, като Община Русе планува да края на актуалната година те да бъдат доставени и въведени поетапно в употреба.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР