Русенци почетоха паметта на Стефан КараджаСъс заупокойна молитва за загиналите

...
Русенци почетоха паметта на Стефан КараджаСъс заупокойна молитва за загиналите
Коментари Харесай

Русенци почетоха паметта на Стефан Караджа

Русенци уважиха паметта на Стефан Караджа

Със заупокойна молитва за починалите воеводи и четници, патриотични песни, почетен часовой от членове на Национално сдружение „ Традиция “ – Регионален клон „ Ангел Кънчев “ и галерия на оръжие от интервала на битките за национално избавление русенци означиха 154-ата годишнина от гибелта на Стефан Караджа. Тържествената гала се състоя пред паметника на воеводата в крайдунавския град. Тя бе проведена от Национално сдружение „ Традиция “ – Регионален клон „ Ангел Кънчев “ и Народно читалище „ Стефан Караджа 2018 “. На събитието бяха пристигнали голям брой поданици и посетители на Русе, измежду които представители на Областната администрация, както и заместник-кметът по комунални действия Димитър Недев.

„ Нека имаме смелостта да съхраним и предадем духа на Караджата. Наша отговорност е да си спомняме с обич и благодарност за героичния героизъм на този същински патриот, само че и да имаме куража да постъпваме сходно на него, когато става дума за България “, написа регионалният шеф Анатоли Станев в приветствието си до уредниците.

Също по този начин той им благодари за интензивността в културния живот на Русе и района и насочи апел към тях да продължат да съхраняват и предават традициите и българските полезности. „ Досегът на младите до хора като вас е най-истинският урок по национализъм и борбеност, воля да отстояваме концепциите си и дързостта да съхраним идентичността си “, добавя още Станев.

„ Благодаря на сдружение „ Традиция “, които не пропущат да отбележат всяко паметно събитие от великата ни история. Нека задачата им стигне до повече хора и откри още почитатели, дребни и огромни, които да пазят с такава обич като вас историята ни “, показа заместник-кметът Недев.

Кратка тирада бе произнесена и от ръководителя на Регионален клон „ Ангел Кънчев “ на Национално сдружение „ Традиция “ Мартин Календжиев, който подчертава на смисъла на опазването на родовата памет и силата на българския дух.

По традиция беше планувана и богата културна стратегия, която включваше осъществяването на патриотични песни и стихотворения. Сред тях бяха „ Горо ле, горо зелена “ в осъществяване на Севдалина Димитрова от Народно читалище „ Стефан Караджа 2018 “, както и „ Що ми се горе белее “ от Стефка Маринова, която членува в клуб „ Родолюбие “ в село Долно Абланово.

Присъстващите имаха опцията да чуят и прочувствените рецитали на Ивелина Календжиева, която показа стихотворението „ Песента на Стефан Караджа “, а ръководителят на русенския клуб „ Калина “ Красимира Маринова извърши одата „ Караджата “ от „ Епопея на забравените “.

Заупокойната молитва бе отслужена от отец Георги. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Стефан Караджа и залп от Национално сдружение „ Традиция “ – Регионален клон „ Ангел Кънчев “ в памет на героите, отдали живота си в името на България.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР