Русенската филхармония и хорът на Русенската опера ще изпълнят за

...
Русенската филхармония и хорът на Русенската опера ще изпълнят за
Коментари Харесай

Арх.Мирянов: Симфонично звучене и народно пеене се сливат в концерт по случай Деня на будителите

Русенската филхармония и хорът на Русенската опера ще изпълнят за първи път в България химна на националните будители в огромна класическа оркестровка за огромен симфоничен оркестър. Това е част от празничния концерт-спектакъл " О, будители национални! ", който ще се състои довечера в Доходното здание в Русе, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на Русенската опера Пламен Бейков, който е сценарист на спектакъла.

 

По думите му в концерта, отдаден на Деня на националните будители - 1 ноември, се съчетават способите на симфоничното звучене на симфоничния оркестър със звучене на национални оркестри и на националното пеене. 

 

На сцената ще излязат също хор " Свети Георги Победоносец " към Общинския юношески дом, артисти и инструменталисти от Държавния фолклорен отбор " Филип Кутев ", диригентката и композиторката Луиза Станоева, актьорите Янко Лозанов, Катерина Борисова и Венцислав Петков.

 

" В програмата са включени новосъздадени творби от Георги Андреев, който е диригент и шеф на националния фолклорен отбор " Филип Кутев ". В нашия симфоничен оркестър се вписват национални музиканти и това провокира едно доста забавно звучене ", изясни Бейков.

 

Програмата включва музика и слово от емблематични поетични, литературни и музикални произведения от годините на Българското Възраждане до наши дни.

 

" Ще се насладим на безконечни типичен текстове, които въздигат, просвещават, които будят в нас най-светли усеща за този български християнски дух, който уповавам се всеки би трябвало да носи в себе си ", сподели за Българска телеграфна агенция Пламен Мирянов, който също е сценарист на спектакъла.

 

Ще бъдат художествено прочетени текстове от Константин Преславски, Паисий Хилендарски, Св. Иван Рилски, Христо Ботев, Иван Вазов и обвързваните с Русе Захари Стоянов и Змей Горянин. В музикалната част ще бъде изпълнен и химнът на Св. Св. Кирил и Методий, както и произведения от български композитори. Ще дирижират Димитър Косев - основен диригент на Държавната опера в Русе, и Георги Андреев - шеф на Държавния фолклорен отбор " Филип Кутев ".

 

Концертът се реализира със съдействието на фондация " Нашият дом е България ".

 

 

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР