Русенка с онкологично заболяване се оказа в безизходица - въпреки

...
Русенка с онкологично заболяване се оказа в безизходица - въпреки
Коментари Харесай

Русенка с онкологично заболяване не може да си намери личен лекар​

Русенка с онкологично заболяване се оказа в невъзможност - макар че е здравноосигурена, не може да се запише при персонален доктор, откакто досегашният ѝ доктор е умрял. Всички, които е потърсила, са ѝ отказали. От Здравната каса в Русе обясниха, че има дефицит на общопрактикуващи лекари - от началото на годината броят им е намалял с още трима. И единственото, което могат да създадат, е да дават на дамата лист с медиците, които имат контракт с касата, тъй като изборът и на двете страни е персонален.

Русе

До предходната година Славея Йорданова е имала персонален доктор, само че той е умрял и в този момент тя би трябвало да избере различен. Разбира за това през януари, когато се разболява от бронхопневмония и незабавно би трябвало да влезе в болница.
Славея Йорданова: Отивам в Тубдиспансера, то би трябвало да се заплаща всичко, като нямаш персонален доктор, несъмнено.
След като излязла от болничното заведение, Славея почнала да търси персонален доктор, което за нея се оказало задача невъзможна.
Славея Йорданова: Ходих в първа поликлиника, вървях при много доктори, обаче отхвърлят. Казват – няма място. За предпочитане е да е онкотерапевт, с цел да ме свърже с заболяването, да схваща.
Славея е с миеломна болест и постоянно ѝ се постанова да употребява посоки за експерт и проучвания. Смята, че това е една от аргументите лекарите да отхвърлят да я впишат в пациентските си листи.
Славея Йорданова: Трябва да вървя в София на оценка за костен мозък. Може по-късно да ми назначат някакво друго лекуване. Аз просто не мога без персонален доктор. Освен това, в случай че ми се наложи една банка кръв да ми прелеят поради хемоглобин, всичко се случва, няма да има кой да ми прелее без персонален доктор.
Заради болесттите си Славея няма и физическа опция да обикаля от кабинет на кабинет. Затова е подала тъжба в Здравната каса. След намесата на екипа ни оттова дадоха обещание да ѝ спомагат съгласно пълномощията си.
Калоян Копчев – шеф на Районната здравна каса в Русе: На тази жена ще ѝ предоставим адресите и телефоните с номера на всички персонални лекари в Русе да си избере съгласно местоживеенето, където е най-удобно.
За последните 17 години персоналните лекари в Русе са намалели с 40 и към този момент са 103. От тях 27 са с пациенти над границата от 2 500 души, а 18 съвсем са я стигнали.
Калоян Копчев – шеф на Районната здравна каса в Русе: Ако имат над 2 500 пациенти, те са длъжни да имат нает доктор. Това може и да стопира някои персонални лекари да записват пациенти.
В понеделник Славея ще отиде в Здравната каса. И се надява този път персоналният доктор, на който се обади, да не ѝ откаже.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР