Русе ще има най-големият нумизматичен музей в Европа, който ще

...
Русе ще има най-големият нумизматичен музей в Европа, който ще
Коментари Харесай

Русе изгражда най-големия нумизматичен музей в Европа


Русе ще има най-големият нумизматичен музей в Европа, който ще се обитава в постройката на някогашната Музикална гимназия.

Това ще бъде и първият частен нумизматичен музей в България, оповестиха предприемачът и основател Пламен Бобоков и шефът на новата институция проф. Димитър Драганов, съобщи кореспондентът на БГНЕС в крайдунавския град.

10 години, откакто братя Бобокови купиха постройката на Музикалната гимназия от страната, те към този момент започнаха нейния ремонт. Емблематичната постройка, издигната през 1900 година, пострада при земетресението през 1977 година и от този момент е необитаема. За ремонта и възобновяване й са обезпечени 2 млн. лв.., а строителните работи ще приключат до 1 юли 2018 година За обзавеждането й ще са нужни още толкоз средства, след което в нея ще има освен експозиционни площи, само че и просветителни модули – образователен музей и атракцион за възпитаници. Камерната зала, която преди години е била с най-хубавата звучност в Северна България, ще бъде възобновена - оптимално покрай оригинала. В нея ще се провеждат разнообразни културни събития. Официално музеят би трябвало да отвори порти до края на идната година.

"Имаме упоритостите музеят да се трансформира в културен център, в нумизматичен център, в музей от национално значение", изясни Надежда Розева - шеф на фондация "Братя Бобокови".

"Някои от сбирките, които притежаваме, са най-богатите и цялостни в света. Сред тях са сбирката от монети на римската колония Деултум, а другата - монетите на скитските царе", изясни проф.Драганов. Те са владеене на братя Бобокови.

Въпреки че музеят до момента нямаше постройка, той провежда постоянно изложения. За последните 9 години са направени 38 експозиции, посетени от 600 000 души. Годишният бюджет на Нумизматичния музей е към 300 000 лв.. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР